Zihin kontrolüyle boşanmak mümkün

Prof. Dr. Sinan Canan gündelik zihin kontrol yöntemleri kullanılarak birey ile toplumların etki altına alındığını söylüyor.

Zihin kontrolü mümkün mü, zihnimizin gizlerinden ne kadar haberdarız ve gündelik zihin kontrol yöntemleri arasında neler var? Üsküdar Üniversitesi'nden Prof. Dr. Sinan Canan yazdığı kitaplarla insanları beynin ve zihnin dünyasına götürüyor. Canan, Değişen Beynim isimli kitabının ardından Kimsenin Bilemeyeceği Şeyler isimli yeni kitabıyla okuyucu karşısında. Canan ile bir araya gelip zihnin bilinmeyenlerinde yolculuk yaptık.

- Zihin kontrolü mümkün mü? Zihnimiz belirli amaçlar doğrultusunda kullanılabilir mi?

- Zihnin bilmediğimiz üst düzey bir yapısı var. Zihin kontrolü de insanı veya toplumu yönlendirmek, belli amaçlar doğrultusunda kullanmak demek. Ama bilimkurguda gördüğümüz zihin kontrolü tam bir fantezi. Fakat psikolojik şartlandırma tekniklerinden farmakolojik tekniklere kadar çok uzun süre insanlar üzerinde çalışılırsa spesifik bir şekilde yönlendirilebilir.

- O zaman canlı bombaların eylemlere bu aşamalardan sonra kalkıştıkları söylenebilir mi?

- Evet, canlı bombalar buna örnek. Bu kişiler çok erken dönemde ailelerinden ve sosyal ortamlarından izole edilip yeni gruplarının değerleriyle propagandaya maruz kaldıkları için 'Benim varlığımın amacı bu yüce idealdir' diyerek kendini feda etme devresine geçebiliyor.

- Beyne çip yerleştirerek zihni kontrole alma gibi uygulamalar var mı?

- Bu konuda çalışmalar var ama yakın bir geleceğe kadar yapılabileceğini düşünmüyorum. Çünkü elektronik malzemeler sabittir. Her insan beyni de parmak izi gibi birbirinden farklıdır. İlaç verilerek insan, hipnotik transa benzer bir hal alabilir. Elektromanyetik dalgalarla beynin karar verme düzenekleri bozulabilir. Özellikle askeri uygulamalar için devletler bu konu üzerine çalışıyor ama deneysel boyutta.

Gündelik zihin kontrolünde neler kullanılıyor?

- Gündelik olarak her gün zihin kontrol yöntemleri uygulanıyor. En kolayı reklam ve pazarlamacılığın temelini oluşturan yöntem. Bu da duygusal beyne hitap etmektir. Beynimizde üç katlı bir yapı var. En altta temel yaşamsal fonksiyonlarımızı kontrol eden kısım, üstündeki kat duygusal beyin katmanı ve en üst katman ise bizi diğer canlılardan ayıran ön beyin. Bütün dürtülerimiz ise duygusal beyinde yer alıyor. Buraya uygun uyaranla hitap edilirse etki ediyor.

- Zihin kontrol yöntemleri gündelik hayatımızı nasıl etkiliyor?

- Boşanmaların temel zihin kontrolü konusuyla çok yakından ilgisi var. Beynimiz biyolojik olarak ortalama 150 kişilik sosyal ortama ayarlı. İnternet üzerinden ise sosyal ağlarda binlerce insanla temas halindeyiz. Evde eşinizle bir sorun yaşadınız zaman beyindeki duygusal kısım "Bin seçeneğim var. Giderim bir başka seçeneği denerim" diyor. Beynimiz sanal ile gerçek seçeneği ayırt edemiyor. Bunun en güzel örneği sinema. Bir korku filminde her şeyin senaryo olduğu bilindiği halde gerçek gibi hissediyor ve korkuyoruz. Sinemaya gitmek parayla psikoz satın almaktır.

UYANIK TOPLUMU YÖNLENDİRMEK ZOR

 "Illuminati bir zihin kontrol yöntemi. 'Öyle bir örgüt var ki, belli bir millet yediğiniz ve içtiğinize kadar her şeyi kontrol ediyor' hikâyesi o millete karşı korkmanıza ve çaresiz hissetmenize neden olur. Kendi özerkliğinizden emin olamamaya başlarsınız ve kendinizden dahi şüpheye düşersiniz. Bu dünya çapında bir zihin kontrol yöntemidir. "Zihniniz kontrol ediliyor" propagandası en etkin toplumsal zihin kontrolüdür ve bununla bir ülkeyi felç edebilirsiniz. Ama uyanık bir toplumu yönlendirmek kolay olmaz. Hollywood neden büyük bir sektördür. ABD neden trilyonlarca para yatırılır? Çünkü Noum Chomsky'nin dediği gibi ABD, bir rıza üretim imparatorluğudur. Rızayı üretir, bir şeylerin rızayla satın alınması için gerekli alt yapıyı yapar. İnsanlar özgür iradelerini kullandıklarını sanırlar ama yönlendirilmişlerdir.


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:07 Aralık 2016Yayınlanma Tarihi:06 Aralık 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.