Zengin değilim diye üzülmeyin

Zengin olmadığınız için üzülüyor musunuz? Oysa zenginlerin de kendilerince pek de küçümsenmeyecek 'ufak' dertleri var.

Özellikle son zamanlarda ABD'de zengin oldukları için utananlar servet sahibi olmanın zorluklarını yaşıyor.

“Zenginin mali züğürdün çenesini yorar” derler. Ancak zenginlerin de servet sahibi olmaktan ötürü pek mutlu olmadıkları anlaşılıyor. The Guardian Gazetesi, eskiden Wall Street’te çalışırken artık New York’taki Central Park’ta zenginler için “yürüme ve konuşma” seansları düzenleyen Clas Cockrell ile konuşmuş.

ZENGİNLERİ PARALARI STRESE SOKUYOR

Eski işinde de New York’un en varlıklılarına danışmanlık yaptığını anlatan Cockrell diğer meslektaşlarının zenginlerin sorunlarına yeterince önem vermediğini savunuyor. Mesleği “servet terapisti” olarak tanımlanan Cockrell’e göre, ABD’nin en zengin yüzde 1’lik kesimi kendisini suçlu hissediyor, zira zengin oldukları için utanıyorlar. Son zamanlarda ABD’de zenginlere karşı yapılan protestolar da bu utancı ve suçluluğu büyütüyor ve zenginleri stres altına sokuyor. İsrail’de çalışan servet psikoloğu Jamie Traeger-Muney’e göre ise medya zenginleri, “sosyal eşitsizliğin günah keçisi” haline getiriyor.

'PARAM YOK' DEMEK TERSİNİ SÖYLEMEKTEN KOLAY

Traeger-Muney, yüzde 1’in içinde olmanın izole edici olduğunu, çünkü toplumsal olarak “Param yok” demenin tersini söylemekten daha kolay ve kabul edilir olduğunu belirtiyor. Cokcrell’e göre 2008 ekonomik krizinden sonra her şey zenginler için daha zor bir hale geldi. Artık zenginler, arkadaşlarının “onlar mı yoksa paralını mı sevdiklerini” ayırt etmekte güçlük çekiyor.

CUMHURİYET


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:04 Şubat 2017Yayınlanma Tarihi:19 Ekim 2015

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.