Zekâyı yüzde 20 artıran eğitim sistemi

Önlem alınmazsa 50 yılda birçok kültür yok olacak diyen Prof.Dr. Nevzat Tarhan, teknolojiyle beraber değişen dünyada zekayı artıran eğitim metoda dikkat çekti.

Üsküdar Üniversitesi, Uluslararası Öncü Eğitimciler Derneği'nin her yıl Öğretmenler Haftasında gerçekleştirdiği Ulusal Öğretmenim Sempozyumu'nun 8'incisine ev sahipliği yaptı.

Bu yıl "Açık ve Şeffaf Milli Eğitime Doğru Okul ve Öğretmen" teması ile gerçekleştirilen sempozyumun açılışında konuşan Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, eğitim politikalarında öncelikle iyi insan yetiştirmenin idealize edilmesi gerektiğini belirterek “İnsan yetiştirmenin de bilimsel metodolojisi belirlenmeli. İyi insan olmak gençlere ego ideali olarak verilmeli” dedi.

Uluslararası Öncü Eğitimciler Derneği'nce her yıl Öğretmenler Haftasında düzenlenen Ulusal Öğretmenim Sempozyumu, "Açık ve Şeffaf Milli Eğitime Doğru Okul ve Öğretmen" teması ile bu yıl Üsküdar Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşti. 8'incisi gerçekleştirilen sempozyumla öğretmenlerin bilgi, birikim ve tecrübe paylaşımlarının yanı sıra kişisel gelişimlerine de katkı sağlanması hedeflendi.

PROF.DR. NEVZAT TARHAN: “İYİ İNSAN YETİŞTİRMENİN BİLİMSEL METODOLOJİSİ BELİRLENMELİ”

Üsküdar Üniversitesi Çarşı Yerleşkede düzenlenen sempozyumun açılış konuşmalarını Öncü Eğitimciler Yönetim Kurulu Başkanı M. Cüneyt Ancın, Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan ve Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu Başkanı Alpaslan Durmuş yaptı.

ÖNLEM ALINMAZSA 50 YILDA BİRÇOK KÜLTÜR YOK OLACAK

Prof.Dr. Nevzat Tarhan, teknolojiyle beraber değişen dünyada artık çocukları anne babalar yerine televizyon, internet, sosyal medya ve Hollywood kültürünün yetiştirdiğini belirterek “Milli eğitim politikalarında bunun tez ve antitezlerini gençlere öğretmek durumundayız. Gençlerin alternatifli düşünmesini sağlamak durumundayız. Yoksa önümüzdeki 50 yılda birçok kültür yok olacak ve birçok nesil kaybedilmiş olacak. Bunun sorumluluğu da bize ait olacak. Bu nedenle üniversite olarak motto kabul ettiğimiz dört ilkeyle hareket ediyoruz. Bunlar eleştirilebilirlik, çoğulculuk, özgürlük ve katılımcılık” diye konuştu.

ÇOCUĞA ÖZGÜR DÜŞÜNCE ÖĞRETİLMELİ

Okullarda ideoloji öğretilmesinin eleştirilmesi gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Tarhan, “Çocuğa özgür düşünce öğretilmeli. Gençlere eleştirel düşünceyi mutlaka öğretmek durumundayız. Elinde gerçekler olan tartışmaktan korkmaz. 21. yüzyıl kanıt çağı her şeyi ispat edeceksiniz. Gerekçelerini ortaya attığınız teze insanlar daha kolay inanıyorlar ve kabul ediyorlar. İyi insan yetiştirmeye kim itiraz edebilir? Kimse itiraz edemez” dedi.

POZİTİF PSİKOLOJİ EĞİTİMİ DUYGUSAL ZEKÂYI %20 ARTIRIYOR

Eğitim politikalarında öncelikle iyi insan yetiştirmenin idealize edilmesi gerektiğine vurgu yapan Tarhan, Pozitif Psikoloji eğitiminin de önemine işaret ederek şunları söyledi:

“İnsan yetiştirmenin de bilimsel metodolojisi belirlenmeli. Dünyada ilk kez 2009'da Pozitif Psikoloji Kongresi yapıldı. Bu toplumda duygusal zekâ olarak konuşuluyor. Baktığımızda bizdeki Mevlana'nın tasavvuf öğretisini almışlar, metodolojisini geliştirmişler, sistematize etmişler ve bize Pozitif Psikoloji diye tekrar anlatılıyor. Biz de üniversite olarak Pozitif Psikoloji dersini lisans ve yüksek lisans programlarımıza koyduk. Kendini tanıma, empati, özyönetim, stres yönetimi öfke kontrolü gibi konu belirledik ve bunu öğrettik. Ön test ve son test yaptık, dönem sonunda eğitim alan öğrencilerimize duygusal zekâ testleri yaptık, duygusal zekâlarının %20 arttığını tespit ettik. Biz küçük bir pilot çalışma ile olumlu sonuç aldığımıza göre biz iyi nesil yetiştirmek istiyorsak bunu kanıt çağında yaşadığımız için referans olarak kullanabiliriz.”


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:07 Aralık 2016Yayınlanma Tarihi:06 Aralık 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.