‘Yüzüm neden ağrıyor’? Sorusunun cevabı…

Yüzüm neden ağrıyor? Sorusunun cevabını biliyor musunuz? İşte yüz ağrısının nedenleri…

Trigeminal Noralji

Bir kan damarı veya bir tümör, beynin tabanındaki trigeminal siniri iter ve sinirin fonksiyonlarını yerine getirmesini zorlaştırabilir. Veya multipl skleroz, sinirin koruyucu kaplamasına (miyelin kılıfı) zarar verebilir. Bazen aşırı derecede yanma veya şok benzeri yüz ağrıları olabilir. Tipik bir “saldırı” 2 dakika kadar sürer ve alt yüzü ve bazen de burun ve/veya göze vurabilir. Doktorunuz ilaç veya ameliyatla tedavi edebilir.

Migren

Bu tip baş ağrısı ile yüz ağrısı sık görülen bir semptomdur. Başınızın bir tarafını sık sık etkileyebilir ve birkaç saat ila birkaç gün sürebilir. Bazı insanlar ağrı başlamadan hemen önce yanıp sönen ışıklar veya görsel “kör noktaların” olduğu bir “aura” görebilirler. Mide bulantısı yaşayabilir, sese, ışığa ve bazı kokulara karşı daha duyarlı olabilirsiniz. Doktorunuz, ilaçların yanı sıra diyet ve uyku alışkanlıklarınızdaki değişiklik yapmanız konusunda tavsiyeler vererek tedavinize yardımcı olabilir.

Sinüzit

Elmacık kemiklerinizin (sinüsler) yakınındaki küçük boşluklar enfekte olur ve bunun sonucunda burun ve alnın etrafında ağrı ve baskı ve tıkanmış veya akan bir burun gibi belirtiler olur ve migrenle benzeşir. Eğer, ateşiniz yoksa, sümüğünüz koyu renkli değilse, azalan bir koku alma duyusunu veya yanağın etrafındaki ağrınız yoksa,  büyük olasılıkla bunun nedeni sinüzit değil, migrendir. Doktorunuz istirahat, ağrı kesici ilaç ve bazen de antibiyotik tedavisi için size yardımcı olabilir.

Sapmış Septum

Bir yaralanma veya hastalık, iki burun geçişinizi ayıran septomunuzun lastik dokusuna (kıkırdak) zarar verebilir. Genellikle tek burun deliğiniz için nefes almanız zorlaşır ve fazla tıkanıklık, burun kanaması, horlama ve sinüs enfeksiyonu olabilir, ayrıca yüz ağrısına yol açabilir. Tedaviye ihtiyacınız olmayabilir, ancak doktorunuz ciddi durumlarda ameliyat önerebilir.

TME Sorunları

Temporomandibular eklemler (TME) alt çenenizi kafatasınıza kulaklarınızın hemen altına bağlar. Bir kaza sonucu, yemeğinizi çok sert çiğnerken veya dişlerinizi gıcırdatarak zarar verebilirsiniz. Bunun sonucunda çenenizin yerine oturduğunu, fırladığını veya kilitlendiğini hissedebilirsiniz. Ağrı eklemden yüzünüze yayılabilir. Kendi başına kaybolabildiği gibi ilerlemiş durumlarda doktorunuz ateller, gece korumaları, ilaçlar, fizik tedavi veya cerrahi önerebilir.

Zona Hastalığı

Su çiçeği geçirdikten sonra, virüs vücudunuzda kalır ve bu acı veren, kabarık döküntü olarak geri gelebilir. Karnınızda, göğsünüzde veya sırtınızda daha sık görülür, ancak yüzünüzde de döküntü olabilir. Kızarıklık kırmızı, sıvı dolu kabarcıklar oluştururken karıncalanma, yanma ve kaşıntı olabilir.

Ağız Kanseri

Ağız kanseri, dudakları, diş etlerini, dili, ağzın çatısını, yanak astarını veya ağzın yumuşak zeminini etkileyebilir. Bu bölgelerdeki tümörler, yüz alanınızı etkileyen ve kaybolmayacak şekilde baskıya, yaralara, şişmeye ve acıya neden olabilir. Tütün kullanıyorsanız, hastalığa yakalanma olasılığınız çok daha fazladır. Doktorunuz cerrahi, kemoterapi, radyasyon veya bazı tedavilerin bir kombinasyonu ile tedavi edecektir.

Küme Baş ağrısı

Bu ani baş ağrısı başınızın ve yüzünüzün bir tarafında ciddi ağrıya neden olabilir. Başladıktan yaklaşık 5 ila 10 dakika sonra, genellikle her gün aynı saatte, haftada bir kez doruğa ulaşır. Özellikle gözleriniz ve burnunuz kızarabilir, şişebilir, ağrıyabilir ve iltihaplanabilir. Işığa, sese veya kokuya karşı daha duyarlı hissedebilirsiniz. Doktorunuz oksijen, hap, elektrik stimülasyonu veya ilaçlı burun spreyleri ile tedavi edebilir.

Tükürük Bezi Enfeksiyonu

Tıp uzmanları sialadenitis diyebilir. Bakteriler, yemeğinizi sindirmeye yardımcı olan tükürüğü yapan bezleri enfekte eder. Yanağınızda veya çenenizin etrafında ağrılı bir şişlik, ayrıca ateş, üşüme ve ağzınıza gelen kötü bir tat var ise tükürük beziniz iltihaplanmış olabilir. Yaşınız ilerledikçe tükürük bezi iltihabına yakalanma olasılığınız artar. Doktorunuz muhtemelen size antibiyotik tedavisi önerecektir.

Diş Apsesi

Bakteriler dişinizi, diş etlerinizi veya onları bir arada tutan kemiğe bulaşır. Bu, kulağınıza ve çenenize yayılan yoğun bir zonklama ağrısına neden olabilecek iltihap yapar. Dişiniz gevşeyebilir, diş etleriniz ve yüzünüz kızarır, şişebilir ve dokunmaya duyarlı hale gelebilir. Diş hekiminiz muhtemelen apseden kurtulup dişi daha fazla enfeksiyondan korumak için diş kanalını açacak kanal tedavisi uygulayacaktır.

Akut Açı Kapanması Glokomu

Gözünüzde tıkanıklık olduğunda sıvı aniden birikir ve optik sinirinizi zorlayarak ve göz çevresinde ağrı, şişlik ve kızarıklığa neden olur. Vizyonunuz bulanık olabilir ve renkli ışıklar veya halkalar görebilirsiniz. Çok hızlı bir şekilde gerçekleşir ve tedavi edilmezse bir gün içinde görme kaybına neden olabilir. Doktorlar basıncı azaltmak lazer ile gözünüze küçük bir delik açarak biriken sıvıyı boşaltarak gözünüzü rahatlatırlar.

Dev Hücreli Arterit

Kafanızdaki ve kafa derinizdeki damarların iltihaplanması sonucu yüzünüzün iki tarafında, şakaklarınızın etrafında ciddi ağrılara neden olabilir. Ayrıca çene ağrısı, ateş ve kilo kaybı olabilir. Tedavi edilmezse bir gözde bulanık görme veya ani, kalıcı görme kaybı olabilir. Dev hücreli artiritin sebebi belirlenemese de genellikle 50 yaşından sonra olduğu belirlenmiştir. Doktorlar genellikle yüksek doz kortikosteroid tedavisi uygular.

WEBMD / Zeynep Güçlücan


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:05 Ocak 2020Yayınlanma Tarihi:06 Şubat 2019

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.