Yüz tanıyan arılar ödül getirdi

Fransız bilim kadını Aurore Avargues-Weber, "toplu iğne başı'" kadar beyni bulunan arıların insan yüzünü tanıdığını ortaya çıkaran araştırmasıyla ödül kazandı.

Fransız bilim kadını Aurore Avargues-Weber, "toplu iğne başı'" kadar beyni bulunan arıların insan yüzünü tanıdığını ortaya çıkaran araştırmasıyla ödül kazandı. Fransız bilim kadını Aurore Avargues-Weber, "toplu iğne başı'" kadar beyni bulunan arıların insan yüzünü tanıdığını ortaya çıkaran araştırmasıyla dünya genelinde bilimsel çalışmalar yapan kadınları cesaretlendirmek amacıyla verilen 2015 L'Oreal-UNESCO Uluslararası Burs Programı kapsamında ödüle layık görüldü.

Fransa'nın Toulouse 3 Üniversitesi'nden Dr. Avargues-Weber (31), AA muhabirine, arılarla ilgili çalışması, yeni projeleri ve aldığı ödül kapsamındaki bursa ilişkin değerlendirmelerde bulundu. yuz_taniyanarilarArıların nektar bulduğu çiçeğin şeklini ezberlediğini ve bu doğrultuda çevredeki benzer çiçeklere yöneldiğini belirten Avargues-Weber, ekibiyle bu davranıştan yola çıkarak söz konusu hayvanların insan yüzlerini tanıdığını da saptadıklarını söyledi. Avargues-Weber, araştırma kapsamında önce gözler için iki nokta, burun için dikey çizgi, ağza yönelik yatay bir çizginin bulunduğu yüz resimlerini kullandıklarını dile getirerek, bu üç organın doğru sıralandığı resme konan arıları şekerli suyla ödüllendirdiklerini, ardından arıların, daha önce karşılaşmadıkları yüze benzeyen resimleri de bulabildiğini vurguladı. Araştırmada, “Toplu iğne başı kadar” bir beyni bulunan arıların insanlar gibi uzamsal zekaya sahip olduğunun görüldüğüne işaret eden Avargues-Weber, ayrıca arıların 1 saat gibi kısa sürede "daha büyük", "üzerinde", "altında" gibi nesneler arasındaki ilişkileri anlayabildiğine hatta sayıları ayırt edebildiğine vurgu yaptı.

ARAŞTIRMA YAPAY ZEKA ÇALIŞMALARINA IŞIK TUTUYOR Avargues-Weber, insanlarda ön beyin kabuğuyla bağlantılı bu becerinin kazanılmasının primatlarda yıllar aldığına değinerek bir sonraki aşamada küçücük beyne sahip arıların bunu kolayca başarmasının nedenlerini araştıracağını vurguladı.

Fransız araştırmacı, çalışmasının sonuçlarının arıların beyninden yola çıkarak karmaşık insan beyninin ve zekasının daha iyi anlaşılmasını sağlayabileceğini belirtti. Dr. Avargues-Weber, sonuçların yapay zeka sistemlerindeki uygulamalara da ışık tutabileceğine dikkati çekti. A.A

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:26 Mart 2015Yayınlanma Tarihi:29 Mart 2015

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.