Yürüyüşe çıkmadan önce bilmeniz gereken 9 şey

En etkili egzersizlerin başında gelen yürüyüş kalp sağlığını olumlu etkilediği için doktorlar tarafından öneriliyor. İşte yürüyüş yapanlara özel öneriler...

En ideal egzersizlerin başında olan yürüyüş vücut için sayısız faydaya sahip. Dolaşım sistemini düzenleyen ve iyi kolestrol seviyesini artıran yürüyüş ayrıca kalp sağlığına da olumlu etkiler sağlıyor. Düzenli olarak yapılan yürüyüş hem form tutmaya hem de ruhsal açıdan kendinizi iyi hissetmenize yardımcı oluyor. İleri yaşlarda da en sağlıklı aktivitelerden biri olan yürüyüş menopoz dönemlerinde meydana gelen kemik erimesinin önüne geçiyor.

YÜRÜYÜŞ YAPANLARA ÖZEL ÖNERİLER

Yürüyüş yapmadan önce sağlıklı bir şekilde beslenmek yürüyüş performansınızı olumlu etkiler. Enerji veren muz ve kuruyemiş gibi besinlerin yanında kaliteli karbonhidratlardan olan yulaf ezmesi ve tam buğday ekmeğinden yapılmış olan beyaz peynirli sandviç gibi yiyecekler yürüyüş öncesi tercih edilebilir.

Yürüyüş yaparken pamuklu ve vücut ısısını koruyan kıyafetler tercih ederek sporunuzu daha sağlıklı hale getirebilirsiniz. Ayakkabı seçiminde ise yürüyüş parkurunuza uygun tabanlı ayakkabılar seçmek ayak sağlığınızı korumanızı sağlar.

Sabah saatlerinde yaptığınız yürüyüş temiz hava almanız açısından önemli. Hem metabolizmayı hızlandıran hem de bol oksijen sağlayan sabah yürüyüşünü ihmal etmeyin.

Belirli bir yaşın üzerindeyseniz ve bazı operasyonlar geçirdiyseniz doktorunuza danışarak yürüyüş yapmalısınız. Doktorunuzun size özel olarak önerdiği yürüyüş programıyla sağlıklı bir hayata kavuşabilirsiniz.

Yürüyüş sırasında yanınıza su şişenizi almayı unutmayın. Susamayı beklemeden her 15 dakikada bir su içmeye dikkat edin.

Yürüyüş rotanızı belirlerken trafiği bol olan yerler yerine doğayla bütünleşebileceğiniz rotalar seçerek hem daha keyifli hem de sağlıklı bir yürüyüş yapabilirsiniz.

Yürüyüş yapmadan önce bazı ısınma hareketleri yaparak kendinizi tempolu bir yürüyüşe hazırlamalı ve olası sakatlık riskini en aza indirmelisiniz. Yürüyüş sonrasında ise çeşitli esneme ve germe egzersizleri ile kaslarınızı rahatlatmalısınız.

Yürüyüş sonrasında et, balık ve tavuk gibi protein bakımından zengin yiyeceklerin yanında yumurta ve yoğurt gibi besinlerden tercih ederek metabolizma hızınızı artırabilir ve fit bir görünüme kavuşabilirsiniz.

Spor sonrası ılık bir duş almak hem vücudunuzu rahatlatır hem de yürüyüş nedeniyle meydana gelebilecek olan şişlikleri önler. Soğuk suyla yapılan duş ise metabolizmayı hızlandırır ve kendinizi daha zinde hissetmenizi sağlar.

HÜRRİYET


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:16 Kasım 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.