Yumurtalıkların alınması kolon kanseri riskini artırıyor

İsviçre’de yapılan araştırmaya göre, iyi huylu değişiklikler nedeniyle yumurtalıkların alınması kolon kanseri riskini artırıyor.

Çalışmayı değerlendiren ve ‘gereksiz ameliyatlar’a vurgu yapan Onkolog Prof. Sezgin, özellikle Türkiye’de cerrahi müdahalelerin son zamanlarda arttığını, araştırma sonucunun bu açıdan dikkatle okunması gerektiğini söyledi.

Hastane kayıtları ve 50 yıllık hasta arşivi incelenerek yapılan araştırma; daha önce 1 ya da 2 yumurtalığın alınması (ooferektomi) ameliyatı geçiren kadınlarda kalınbağırsak kanserine yakalanma oranının normal insanlardan yüzde 30 fazla olduğunu ortaya koydu.

İsviçre kaynaklı bu araştırmanın sonuçlarını İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Canfeza Sezgin, “Daha önceki laboratuvar çalışmalarında dişilik hormonu östrojenin kalınbağırsak kanseri hücrelerinin büyümesini engelleyici etkiye sahip olduğu görülmüştür. Bu klinik çalışma, laboratuvar çalışmalarının sonuçlarını doğrulamaktadır” dedi.

YUMURTALIKLARI ALINAN KADINLAR DAHA SIKI TAKİP EDİLMELİ

Bu bilimsel kanıtlar nedeni ile daha önceden yumurtalıkları alınan kadınların, aile öyküleri de incelenerek daha sık kalınbağırsak kanseri taramalarının yapılmasını öneren Prof. Sezgin, hastalara bu konuda artan risklerin çok iyi anlatılmasını tavsiye etti.

Kanser riskini azaltmanın mümkün olduğunu dile getiren Sezgin, “Bu çalışmanın en önemli çıkarımı; doktorlara yumurtalık ameliyatı olduktan sonra kalınbağırsak kanseri riskinde artış olduğu bilgisini vermesidir” diye konuştu.

NTV


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:30 Kasım 2016Yayınlanma Tarihi:06 Temmuz 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.