'Yılda üç Çanakkale Köprüsü parasını sigaraya harcıyoruz'

Prof. Dr. İbrahim Öztek: Yılda üç Çanakkale Köprüsü parasını sigaraya harcıyoruz

 

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Öztek, Çarşı Yerleşke'de ‘Sigara, Alkol, Uyuşturucu ve Spor isimli bir konferans verdi. Aynı zamanda Uluslararası Sigara Alkol Uyuşturucu İle Mücadele ve Spor Birliği Başkanı da olan Öztek; sigara, alkol ve uyuşturucu kullanımının insan ve toplum üzerindeki olumsuz etkileriyle ilgili olarak dikkat çekici bilgiler aktardı. Konferans, Üsküdar Üniversitesi akademisyenleri ve öğrencileri tarafından ilgiyle takip edildi.

'Yılda üç Çanakkale Köprüsü parasını sigaraya harcıyoruz'

Prof. Dr. İbrahim Öztek, özellikle son günlerde giderek artan ve kullanım sonrası ölüme neden olan bonzaiye karşı mücadelede iyi eğitimli sivil toplum örgütü üyelerine büyük iş düştüğünü belirtti ve bu maddenin Türk gençliği için yeni bir felaket olduğunu vurguladı. Öztek, uyuşturucu ile mücadelede; her şeyden evvel ailenin, arkadaşların, okulda öğretmenlerin üzerlerine çok büyük bir görev düştüğünü, daha sonra medyanın ve devletin görevlerini hatırlattı ve bu felaketin önlenmesinde herkesin elinden gelenin fazlasını yapması gerektiğine işaret etti.Öztek; “Uyuşturucu; insan eli ile üretilen, insanı insanlığından eden, insanın masumiyetini yok eden, insanın özgürlüğünü, hür iradesini, insani yüksek değerlerini ve erdemlerini elinden alan en acımasız ve kahredici bir canavardır.” dedi.

Sigara, alkol ve uyuşturucu çok sayıda hastalığın temel sebebi

Prof. Dr. İbrahim Öztek, sigaranın kalp damar hastalıkları, enfarktüs ve akciğer kanserinin bir numaralı nedeni olduğunu, bu nedenle ülkede yılda 200 Bin kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Alkolün, mide ülseri, mide kanseri, karaciğer sirozu, hepatit ve karaciğer kanserine neden olduğunu, uyuşturucuların ise önce akciğerde ağır tahribat yaptığını, buradan kan yolu ile beyine giden zararlı maddelerin tüm beyin hücrelerinin dengesini bozduğunu, görme işitme ve konuşma merkezlerinin zarara uğradığını, ardından kalpte düzensiz ve hızlı çalışma sonucu ani ölümlerin meydana geldiğini vurguladı.

Öztek; "Bir yılda sigaraya ve sigaradan kaynaklı hastalıkların tedavisine 3 adet Çanakkale Köprüsü parasını harcıyoruz. 2015 yılında Türk insanı bütçelerinden 15 milyar lirayı sigaraya, 10 milyar lirayı da sigaranın yol açtığı hastalıkların tedavisine harcadı." dedi.

Prof. Dr. İbrahim Öztek, uyuşturucu denilince konuya sigaradan başlanması gerektiğini, birayla başlayan alkol alımlarının giderek alkolikliğe dönüştüğünü, tinerle başlayan uyuşturucu kullanımının esrar, eroin, kokain, daha sonra da sentetik uyuşturucuların kullanımı ile insanın kendi eli ile felaketini hazırladığını belirtti.

Uyuşturucunun kalkanı Spor
 
Uyuşturucuya karşı en önemli kalkanın spor olduğunu ve anaokulundan itibaren tüm çocukların temel spor dallarına yönlendirilmelerin sağlıklı nesiller yetiştirmenin ana kuralı olduğunu anlatan Öztek, “Onlar bizim çocuklarımız, onlar bizim insanlarımız, onların uğramış oldukları bu felakete bizler veya en yakınlarımız da uğrayabilirdi, onun için bu durumu kendi felaketimiz kabul etmek zorundayız.” dedi.  

Rakamlarla sigara, alkol ve uyuşturucu kullanımı

* Sigaraya başlama yaşı %3 oranında 7-13.
* Alkole başlama yaşı %5 oranında 9-13.
* Uyuşturucuya başlama yaşı %5 oranında 9-13.
* Eczanelerde satılan ilaçların 96’sı uyuşturucu amacı ile kullanılıyor.
* Orta ve lise öğrencilerinin %20’si sigara, ’ü alkol, %4’ü kullanıyor.
* Bir yılda 400 kişi bonzai, 1000 kişi uyuşturucu kurbanı oluyor.
* AMATEM’e yılda 6000 bonzai bağımlısı başvuruyor.
* Uyuşturucuya bağlı en yüksek ölüm oranı %49 ile İstanbul'da. İkinci şehir ile Antalya, üçünü şehir de %7 ile Adana.

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:23 Şubat 2017

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.