Yılan çiftliklerine büyük ilgi

Mısır kobrasının ısırığı 15 dakikada insanı öldürebilir.

Makau Kioko bir kobra yılanını almak için yere eğildiğinde ziyaretçiler endişeyle seyrediyor. Yanlış bir hareket, Afrika'nın en zehirli yılanı olarak bilinen Mısır kobrasının dişlerini geçirmesine, bu ise 53 yaşındaki Kioko'nun hayatına mal olabilir.

Kioko, cesaret isteyen bu gösteri için koruyucu eldiven giyiyor, ama kobranın başka bir yerinden ısırması halinde 15 dakika içinde ölebilir.

Kobra zehiri solunum yollarının iflasına, felce ve sonunda ölüme götürüyor. Bu zehir öylesine etkili ki filleri bile öldürebiliyor.

Kioko, Kenya'nın doğusunda Kitui bölgesinde kendi ismiyle işlettiği bu yılan çiftliğinin sahibi. Yılan sokmasına karşı çiftlikte sürekli panzehir bulunduruluyor.

Ama birkaç yıl önce bir işçisini kobra ısırdığında panzehir zamanında yetiştirilememiş, bacaklarının felce uğraması önlenememiş ve kesilmek zorunda kalmıştı.

Bir başka çiftlik çalışanı ise Afrika'nın en büyük yılanı olan kaya pitonu tarafından sıkılarak öldürülmüştü.

"Bu kişi yılanı beslemek için canlı bir keçi götürürken piton kendisini tehdit altında hissetmiş. Gövdesiyle adamı sarıp sıkmış. Onu yemedi; pitonlar nadiren insan yutar. Ama adam öldü" diye açıklıyor Kioko.

TURİST ÇEKİYOR

Yılan çiftliği bu tür risklerine rağmen Kenya'da gelişen bir sektör. Resmi rakamlara göre ülke çapında 42 tane yılan çiftliği var, 21 tanesi de lisans için bekliyor.

Çiftlikler esas olarak turistlerden ziyaret parası alarak kâr ediyor. Ayrıca Avrupa ve Kuzey Amerika'daki hayvanat bahçelerine yılan satıyorlar. Büyük yılanlar tanesi 100 dolardan alıcı bulabiliyor. Bunun yanı sıra bilimsel araştırmalarda kullanmak üzere yılan zehiri çıkarmak amacıyla da yılan satışı yapılıyor.

Çiftlikte çalışanların hayvan bakım ve idaresi konusunda diploma almış olması gerekiyor.

BBC TRAVEL


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:30 Kasım 2017Yayınlanma Tarihi:16 Şubat 2017

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.