Yıkanmayı sevmeyen bebekler

“Bebeğiniz ve çocuğunuz banyo yapmayı reddediyorsa…” NPİSTANBUL Beyin Hastanesi’nden Yrd. Doç. Dr. Mine Elagöz Yüksel anlattı…

Bazı bebek ve çocuklar yıkanmaktan neden hoşlanmaz ve ağlarlar?

Bebekler anne karnında su içinde olmaya alışıktır bu nedenle çoğu bebek banyo yapmaktan ve sudan çok hoşlanır ancak bu durumun istisnaları da mevcuttur ve kimi bebek banyo yapmaktan hoşlanmaz. Bu durum bebeğin yapısı ile ilgili olabileceği gibi sonradan da meydana gelmiş olabilir.

Su ve banyo korkusu diye bir şey var mı, yoksa bu durum tamamen anne-babaların bebeklikten itibaren banyo yaptırırken tutumlarıyla mı ilgili?

Korkmayan bir bebek-çocuk daha sonra banyodan korkmaya başlayabilir mi?

Kimi bebek duyusal uyaranlara hassastır ve örneğin dokunulmaktan ya da yüksek sesten hoşlanmayabilir, bu gibi kimi “hassas bebek” banyodan hoşlanmayacaktır. Ancak başlangıçta banyodan hoşlanan sonrasında tatsız tecrübeler nedeniyle banyodan korkan bebekler de vardır. Aileler bu durumu neyin tetiklediğini bazen öngörebilir olsa da bazen anlaşılamayan nedenlerden bebek korkmaya başlar. Fazla sıcak ya da soğuk su yüzünden yanan, üşüyen, gözüne şampuan kaçan bebekler bir daha aynı şeyleri yaşamamak için banyo yapmak istemeyebilir. Ya da o dönem çocuğun hayatında bir değişiklik olmuştur ve çocuk genel olarak kaygılıdır. Özelikle okul öncesi çocuklarında bazı korkular ailelerine göre mantıksız ve yoğun yaşanabilir.

Banyo yapmayı sevmeyen çocukların deniz ve havuzdan da korkma ihtimali olur mu?

Banyo ve diğer sulardan korkma farklı durumlardır, banyo yapmaktan korkan bir çocuk deniz ve havuzdan da korkabileceği gibi, banyo yapmayı çok seven bir çocuk da deniz ve havuzdan korkabilir.

BANYO YAPMAK ÇOCUKLARA NASIL SEVDİRİLİR? ÖNERİLER…

Bebeklikten itibaren bebeklerin banyo ritüelini sevmeleri için anne babalar nelere dikkat etmeli? (Banyo saatlerinde ortamın ve anne babanın ya da yıkayan kişilerin sakin olması, vs... gibi...)

Banyo sadece temizlenmek amacıyla yapılmamalı. Çocuk için banyo yapmak bir eğlence, bir oyun gibidir. Kimi zaman aileler üşür endişesiyle acele davranıyor ve eğlence kısmını kısa tutabiliyor. Bu durum neden yıkanması gerektiğini bilmeyen çocuğun zevkle banyoya girmesini engelleyecektir. Unutulmamalıdır ki banyo aynı zamanda ebeveyn-bebek arasında göz teması ve dokunma kimi zaman masaj dahil iletişimi destekleyerek bebek gelişimine katkı sağlar, ebeveynin bebeği ile konuşması dil becerilerini geliştirir. Bu nedenle banyo için çok kısa bir zaman dilimi ayrılmamalıdır. Çocuğa banyo yaptırırken rahat giyinin, banyo halılarını toplayın. Bırakın istediği gibi su sıçratıp etrafı ıslatabilsin. Su ile oynamak başlı başına bir eğlence olduğu gibi banyoda kullanılabilecek oyuncaklar, boya kalemleri, köpük yapmak banyo zamanını daha keyifli hale getirebilir.

Zorlamak doğru bir yaklaşım olmasa gerek...

Zorlamak doğru bir yaklaşım değildir, aksine çocuğun korkusunu arttıracaktır.

BEBEĞİN VE ÇOCUĞUN BANYO KORKUSUNU YENMESİ İÇİN ANNE-BABALARA ÖNERİLER…

•Bebeği aç ve uykusuz banyo yaptırmayın

•Suyun ve odanın sıcaklığı ne onu üşütecek kadar soğuk ne de bunaltacak kadar sıcak olsun

•Bir anda değil yavaşça ve alıştırarak suya sokun

•Asla zorlamayın.

•Sabırlı ve anlayışlı davranın. Öncelikle siz sakin olun. Rahatlatıcı bir ses tonu ve yavaş hareketler çocuğun da sakinleşmesine katkı sağlayacaktır

•Banyoyu rutin haline getirmek çocuğun banyo vaktinin geldiğine kendini hazırlamasını kolaylaştırır. Her çocuk için uygun banyo vakti farklı olabilir, kimi sabah kimi akşam yatmadan daha sakin olabilir.

•Çocuğu rahatsız eden durumu anlamaya çalışmak önemlidir. Bazı bebekler sadece saçına ve yüzüne su gelmesinden hoşlanmaz. Bu durumda yıkanırken banyo şapkası kullanmak çözüm sağlayabilir. Kimi ise şampuanın kokusu, sabunun gözünü yakması ya da havlunun sertliğinden rahatsız oluyor olabilir.

•Ona gözü yanarsa, yıkanmaktan sıkılırsa veya kendini kötü hissederse su dökmeyi bırakacağınızı söyleyin.

•Yenidoğandan itibaren korkuyorsa kucakta banyo yapmak denenebilir, böylelikle bebeğiniz daha güvende hisseder. Daha büyük çocuklarla da beraber banyo yapmak bir çözüm olabilir.

•Çocuğa, banyo yapılan yerin kendisi de korkutucu olmuş olabilir. Küvetten korkuyorsa büyük bir leğen içerisinde yıkamaya başlayın. Banyo zemininin kaydırmayan özellikte olması çocuğu rahatlatır.

•Mümkünse sevdiği oyuncakları yanınıza alın. Örneğin bir oyuncak bebeğini onunla birlikte yıkayın.

BEBEĞİM DERGİSİ


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:13 Aralık 2020Yayınlanma Tarihi:11 Eylül 2017

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.