Yaz saati psikolojiyi sarsıyor

Yaz saati uygulaması insanların biyoritim ve psikolojilerini olumsuz etkiliyor.

Yaz saati uygulamasının insanların biyoritim ve psikolojilerini olumsuz etkilediği yönünde eleştiriler yapılıyor. Deutsche Welle’de yer alan habere göre, gün ışığından yararlanmak ve enerji tasarrufu sağlamak amacıyla yapılan uygulama, insanların biyolojik saatleri üzerinde etkilere sahip. Haberde biyolojik saatin, göz hizasında beynin arka kısmında yer aldığı ve Suprakiazmatik çekirdek tarafından düzenlendiği vurgulanırken "Sinir hücrelerinden oluşan sistem, gözlerden gelen sinyallere göre fonksiyonunu yerine getiriyor, ışık ve karanlığa göre vücut fonksiyonları arasında denge oluşturuyor. Uzmanlar, geçici de olsa saat uygulamalarının, biyolojik saat üzerinde etkileri olduğunu belirtiyor" denildi.

“UYKUSUZLUK, İŞTAHSIZLIK VE DEPRESYON OLABİLİR”

Münster Üniversitesi'nden davranış biyolojisi Profesörü Sylvia Kaiser, Deutsche Welle'de yer alan haberde, saat uygulamasının insanlar ve hayvanlar üzerinde hormonal değişikliklere yol açtığına dikkat çekti. Sylvia Kaiser, biyolojik saat diğer bir deyişle iç saat ile günlük saat birbirine uymadığında, uykusuzluk, uyku bozuklukları, iştahsızlık ya da depresyon gibi etkilere yol açabildiğini ifade etti. Prof. Kaiser, insanlarda ve hayvanlarda değişime ayak uydurmanın farklı şekilleri olduğunu belirtirken, birkaç gün içinde etkilerin geçtiğini söyledi. Haberde Almanya’nın  yaz saati uygulamasına enerji tasarrufu yapmak amacıyla 1980 yılında başladığı anımsatılırken, Türkiye'de, tüm yıl ileri saat (yaz saati) uygulamasında kalınması konusunda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın bir çalışma yürüttüğüne dikkat çekildi.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:26 Mart 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.