Yalnızlık beyinden okunuyor

Bir insanın kendisini yalnız hissedip hissetmediğini beynini inceleyerek söylemek mümkün.

Sosyal olarak dışlanmış hisseden insanların, şakak loplarındaki küçük bir bölgede normalden daha az gri madde bulunuyor. Sonuç, 108 kişinin beynini inceleyen İngiliz bilim insanlarına ait.

Söz konusu beyin bölgesi her şeyden önce sosyal sinyallerin algılanmasından sorumlu ve örneğin bir insanın diğer insanların bakışını ne şekilde algılayıp değerlendirdiğini çalıştırıyor (Current Biology). Davranış araştırmalarından anlaşıldığı üzere, kendilerini yalnız hisseden ve bu beyin bölgelerinde daha az gri maddeye sahip olanlar bakışları doğru değerlendirmekte de zorlanıyor. Yalnızlık kişilerin sosyal sinyalleri diğer insanlara kıyasla daha zor algılıyor olmalarına bağlı olarak gelişmekte.

Yalnızlık modern toplumlarda sık görülen bir sorun. Birçok insan kendini dışlanmış hissediyor ve sosyal ilişkilerinden memnun değil. Bir kişinin bu duyguya ne kadar meyilli oluşu insandan insana değişiyor. Hatta yalnızlığa eğilim bir ölçüde kalıtsal bile olabiliyor. Ancak bu durumda hangi nörolojik faktörlerin etkili olduğu neredeyse hiç araştırılmamıştı, diyor Kanai.

Araştırma çerçevesinde standart bir anketi yanıtlayan 108 erkek ve kadının beyni manyetik rezonans tomografisiyle taranmış. Bu görüntüler değerlendirilirken bilim insanlarının dikkati sol superior temporal sulcus bölgesine kaymış. Yalnız hisseden kişilerde bu bölgede daha az gri madde saptanmış ki bu beyin bölgesi işaret, bakış ve beden dili gibi sosyal sinyalleri algılamaktan sorumludur.

CUMHURİYET BİLİM TEKNOLOJİ EKİ


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:19 Ekim 2012Yayınlanma Tarihi:20 Ekim 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.