Yalnızlığın nedeni açıklandı

“Bireyler haz odaklı bir hayatın etkisiyle bencilleşerek yalnızlaştı”

MUŞ - Muş Alparslan Üniversitesi öğrencileriyle bir araya gelen Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bireylerin haz odaklı bir hayatın etkisiyle bencilleşip yalnızlaştığını söyledi.

“Bireyler haz odaklı bir hayatın etkisiyle bencilleşerek yalnızlaştı”

Muş Alparslan Üniversitesinde (MŞÜ) düzenlenen “İnsan ve Amaç” temalı konferansa katılan Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bireylerin haz odaklı bir hayatın etkisiyle bencilleşerek yalnızlaşıp mutsuzlaştığını söyledi.

MŞÜ’de faaliyet yürüten Öğrenci Toplulukları tarafından Sabahattin Zaim Konferans Salonunda ortaklaşa düzenlenen konferansa, MŞÜ Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, Rektör Yardımcıları, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı.

MŞÜ Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat’ın selamlama konuşmasının ardından bir konuşma yapan Prof. Dr. Tarhan, insanların hayattaki amaçlarını sorgulamasının önemine değinerek, “Bir gemi düşünün ki nerede olduğunu ve nereye gideceğini bilmiyorsa hedefine varamaz. İnsan da öyledir. Eğer amacını, hedefini bilmiyorsa nereye gideceğini bilemez. Bireylerin; kişisel, dışsal, uyum, temel-psikolojik ve anlam arayışı gibi çeşitli amaçları vardır. Günümüzde insanlık sekülerizm, narsisizm ve materyalizm gibi üç kritik değişkenle yüz yüze geldi. İnsanlar bir dönem dini sağlamlıkla hareket ediyorlardı ancak şimdi bilimsel sağlamlık bunun yerini aldı. Özellikle bin 850 yılından sonra bu anlamda ciddi bir değişim yaşanıyor.” dedi.

Modern çağın hastalığı; Kaliforniya Sendromu ile bireylerin haz odaklı bir hayatın etkisiyle bencilleşerek yalnızlaşıp mutsuzlaştığını belirten Tarhan, “Öyle ki günümüzün Z Kuşağı, Alfa Kuşağı önümüzdeki dönemlerde evlerinde otonom robotlar besleyecekler belki. Kedi ve köpeğin yerini robotlar alacak. 16-24 yaş arası Z Kuşağı'nda salgın şeklinde yalnızlık var. Bilgisayardan başka iş yapmıyorlar. Sıcak yemek yemiyor, öz bakımlarını yapamıyorlar. Bu durum psikososyal bir sorundur. 'Osmanlı Devleti neden Endüstri Devrini kaçırdı?' sorusunun etraflıca düşünülmesi gerekir.  21. yüzyılda özellikle ailede güven duygusu çok önemli bir sermayeydi. Bireylerin hesap verebilir olmayı da önemsemesi gerekir. Amaç iyi insan mı kötü insan mı olmak? Bunu kişi kendine sormalı. Tüm dünyada Doğu Kültürü'ne bir dönüş var şimdi. Batı bugün bizim kadim medeniyetimize dair verileri kullanıyor. Üstelik kaynak da göstermeden, referans vermeden.” şeklinde konuştu.

Tarhan, son olarak şöyle konuştu: “Yunus Emre, Mevlana gibi çok önemli değerlerimiz var. Onlara sahip çıkmalıyız. Ebeveynler çocuklarını yetiştirirken bu değerleri de göz önünde bulundurmalı. Hep zeki, çalışkan çocuk yetiştirmek istiyorlar. Ancak iyi insan olmayı göz ardı ediyorlar. Kişi hem zeki, hem çalışkan ve hem de çok iyi bir insan olabilir.”

Ayetullah Tarhan-İLKHA


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:03 Ocak 2019Yayınlanma Tarihi:02 Ocak 2019

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.