Uzun süren evliliğin sırrı iyi işbirliğinde

Uzun süren evliliklerin ve mutlu evliliklerin sırrı nedir? Prof. Dr. Nevzat Tarhan, "Uzun süren evliliğin sırrı iyi işbirliğinde" dedi.

Uzun süren evliliklerin ve mutlu evliliklerin sırrı nedir? Prof. Dr. Nevzat Tarhan, "Uzun süren evliliğin sırrı iyi işbirliğinde" dedi.

Evlilikte eşlerin mizaçları nasıl olursa olsun önemli olanın iyi işbirliği geliştirebilmek olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, evliliğin kayıkta seyahat gibi olduğunu, bir taraf alaboraya sebebiyet veriyorsa diğerinin dengeyi sağlaması gerektiğini söyledi. TRT 1’de yayınlanan Ezgi Sertel’in sunduğu “İyi Fikir” programının konuğu olan Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, uzun süreli ve mutlu evliliğin sırlarına ilişkin çok önemli değerlendirmelerde bulundu.

EVLİLİK TERAPİLERİYLE İLGİLİ BİLGİ ALIN

Ezgi Sertel ve canlı telefon bağlantılarıyla katılımcıların sorularını cevaplayan Rektör Tarhan, sağlıklı evliliklere ilişkin de önemli ipuçları verdi. Evlilikte çiftlerin sorun yaşamalarını gayet doğal olduğunu belirten Tarhan ne olursa olsun ortak noktaların bulunabileceğini söyledi. Tarafların mizaçlarının farklı olsa bile iyi işbirliği geliştirilebileceğine dikkat çeken Tarhan, iyi işbirliğinin kaliteli evliliği beraberinde getireceğini kaydetti. Mutlu evliliğin öğrenilebileceğinin de altını çizen Tarhan; “Kişiler nasıl araba kullanmayı ve yüzmeyi öğrenmek için çaba harcıyorsa evlilik için de aynı çaba harcanmalı, eğitim alınmalı.” dedi.

EVLİLİKTE SORUNLAR ASLINDA FIRSATTIR

Sorunsuz bir evliliğin mümkün olmadığını, doğal da olmayacağını, sorunların sağlam evlilikler için birer fırsat olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, hata ve yanlışlardan ders çıkarılması halinde ilişkilerin daha da iyiye gideceğini söyledi. Evliliği kayığa benzeten Tarhan eğer eşlerden biri kayığı alaboraya sürüklüyorsa diğerinin dengeyi kurması gerektiğini de hatırlattı.

SAĞLIKLI İLETİŞİM KURMANIN YOLLARI

“Sorunsuz evlilik mümkün değil. Sorun çözme stilinin doğru olup olmadığı önemli olan burada. Düşmeden kayak, su yutmadan yüzmeyi öğrenemediğimiz gibi evlilikte de sorunlar yaşanacaktır. Önemli olan sorun çözme stilini bulmak. Her sorun aslında insana bir şeyler öğretir. İletişim kurabilmek çok önemli çiftler arasında. Hele iletişimsiz kalmak çok zararlı. Bu uzatmalara oynamaktır ve en tehlikelisidir.” Evlilikte çocuğa ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Tarhan; “Çocuk evlilikte önemli bir virajdır. Viraja dengeli şekilde girmezse kişiler takla atabiliyor. Dönemeçte tarafların uyum yetenekleri çok önemli. Çocuk olduğunda kadının dünyasında çocuk, babanın dünyasında da iş önemli hale gelebiliyor. Ancak ne annenin dünyasını tamamıyla çocuk ne de babanın dünyasını tamamıyla iş oluşturmalı. Çocuk, evlilikte bağları güçlendirici etki yapmalı. Çocuk olunca çocuk odaklı yaşamamak gerekir. Annenin tabiiki eş, çalışıyorsa çalışan kadın ve de annelik rolleri var. Bütün bu rolleri kadın yerinde ve zamanında kullanabilmeli. Sadece annelik rolünü önemseyip diğer rollerini göz ardı ederse doğal olarak bunun bir bedeli oluyor. Erkek için de aynı şey geçerli. Evliliğe yapılan psikolojik yatırımı çocuk zayıflatabildiği gibi güçlendirebiliyor da. VİDEO İÇİN… Şaban Özdemir (NPGRUP)  

Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:14 Temmuz 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.