Üzülmeyin! Çaresi bulundu...

Araştırmalara göre üzüntü hissi, utanmak, şaşırmak, sinirlenmek ve sıkılmak gibi diğer hislere oranla 240 kat daha uzun sürüyor. işte üzüntünün çaresi.

Üzüntü, ölüm ve kaza gibi olaylarla birleşince etkisini artırıyor. İnsanlar en çok, üzüntü hissini atlatabilmek için çaba gösteriyorlar. Peki bunu nasıl aşabiliriz?

ÇOK ÜZÜLÜYORUM, ÖYLEYSE VARIM!

Belçika'daki Leuven Üniversitesi'nden Philippe Verduyn and Saskia Lavrijs, insan duygularının yoğunluğunu, süresini ve etkilerini araştıran bir çalışmaya imza attı. 233 kişi üzerinde yapılan çalışmaya göre 'üzüntü' duygusunun, diğer hislere oranla 240 kat daha uzun sürdüğü ortaya çıktı. Utanmak, şaşırmak, korkmak, sıkılmak, iğrenmek, duygulanmak, sinirlenmek ve rahatlık gibi hisler, üzüntüye oranla daha kısa sürüyor.

2 SAATLİĞİNE CANIMIZ SIKILIYOR

Katılımcılardan belli duyguları en son ne zaman ve ne kadarlık bir süre zarfında hissettikleri hatırlamaları istendi. Bu duyguların üstesinden gelmek için ne yaptıkları da soruldu. 27 duygu arasından üzüntü, 'en uzun süreli hissettiğimiz duygu' olarak öne çıktı. Araştırmaya göre üzüntü hissetme süremiz, genellikle 120 saat. Buna rağmen utanmak ve iğrenmek gibi hislerin geçmesi yalnızca 30 dakika sürüyor. Nefret 60 saat, neşenin tüketilme süresi ise 35 saat. Can sıkıntısı ise en kısa süren duygulardan biri.

NE YAPMALI?

Motivation and Emotion dergisinin son sayısında yayımlanan araştırma, insan duygularının süresi üzerine yapılan ilk inceleme olma özelliğini taşıyor. Araştırma ayrıca, olaylara yüklediğimiz anlamlarla doğru orantılı olarak hissettiklerimizin süresinin de uzayıp kısalabileceğini gösteriyor. Uzun süreli hissedilen duygular, kişilerin hayattaki temel kaygılarıyla doğru orantılı. Profesör Verduyn, araştırmadan çıkan önemli sonuçlardan birinin de, kişilerin sürekli aynı şeyleri düşünerek duygularının süresini de uzatabileceğini ortaya koydu. Buna göre suçluluk hissi, utançtan; endişe ise korkudan daha uzun sürüyor. Yani, duygu durumumuzu daha kısa süreli yaşayabilmek için, sadece 'az düşünmek' yeterli.

ÜZÜNTÜ: 120 saat NEFRET: 60 saat NEŞE: 35 saat UMUTSUZLUK, UMUT, KAYGI, HAYAL KIRIKLIĞI VE MEMNUNİYET: 24 saat KISKANÇLIK: 15 saat RAHATLIK: 8 saat COŞKU: 6 saat HAYRANLIK, MİNNETTARLIK: 5 saat HUZUR: 4 buçuk saat SUÇLULUK: 3 buçuk saat STRES: 3 saat GURUR: 2 buçuk saat DUYGULANMAK: 2 buçuk saat SIKINTI, ŞAŞIRMAK: 2 saat ÖFKE: 1 buçuk saat AŞAĞILANMAK: 50 dakika KORKU: 40 dakika UTANMAK: 30 dakika

BBC  


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:08 Kasım 2014Yayınlanma Tarihi:12 Kasım 2014

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.