Uzmanlardan TEOG uyarısı

Uzmanların TEOG uyarısı: Herkes aynı derecede kaygılanmıyor!

Milyonlarca öğrenci geleceklerini belirleyecek önemli bir sınava giriyor. Aylar boyunca yaptıkları hazırlıkların ardından TEOG’da ter dökecek öğrenci ve veliler için uzmanlar başarı için önemli tavsiyelerde bulunuyor.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi'nden Uzman Klinik Psikolog Esma Uygun TEOG sınavında stres ile başa çıkma, ailelere çocuklarına doğru yaklaşım ile ilgili önemli önerilerde bulundu. Uygun, şunları söyledi:

Herkesin kaygı düzeyi aynı değil!

“Her çocuk, aynı düzeyde sınav kaygısı yaşamaz. Bazı çocuklar belli etmez bazıları çok söze getirir. Eğer siz kaygılanıyorsanız tabi ki çocuğunuz da kaygılanacaktır. Kaygınızı devamlı dile getirmekten kaçının. Aile içinde ve çevrenizle konuşurken “sanki ben sınava gireceğim, çok heyecanlıyız, büyük gün geldi, vb “ cümlelerden kaçının.

Yapılamamış şeyleri konuşmak işe yaramıyor!

Çocuğunuza sınava dair olumsuz şeyler söylemekten kaçının. “Biraz daha çalışsaydın daha az heyecanlı olurdun” mesajını kesinlikle vermeyin.  Artık sınav zamanı geldi. Yapılmamış şeyleri konuşmak işe yaramayacaktır.

Heyecanı küçümsemeyin!

Tabii ki sınavın heyecanını küçümsemek de gerçekçi olmaz. Çocuğunuzun heyecanlı olduğunu görüyorsanız heyecanlanmanın normal bir şey olduğunu ve sınav için gerekli olduğunu vurgulayın.

Ev atmosferi rutin olsun!

Sınav öncesinde evde olağanüstü davranmayın;   evdeki genel atmosfer “her zamanki gibi” olmalıdır. Eğer çocuğunuzun sınav kaygısı onun günlük yaşantısını olumsuz etkiliyor ve günlük yaşam etkinliklerini yerine getirmesine engel oluyorsa bir uzmandan mutlaka destek alınız.”

Esma Uygun, öğrencilere de şu tavsiyelerde bulundu:

"Yapmam gereken nedir?"

“Yapabileceğimin en iyisini yapabilirim. İlk defa sınava girmiyorum.  Şu ana kadar öğrendiğim her şeyi bu sınavda başarılı olmak için kullanabilirim.

Olabilecek en kötü şey nedir?

Dünyanın sonu değil! Bunda başarısız olmam benim tembel olduğumu göstermez. Şimdi elimden gelen ne varsa onu yapacağım.

Heyecanımı azaltmak için ne yapmalıyım?

Unutmaman gereken en önemli şey şu: Sınav için heyecan elbette gereklidir.  Motivasyonumuzu ve dikkatimizi artırır.  

Heyecanımı kontrol etmek için yavaş ve sakin şekilde nefes alıp vermeliyim.  Dikkatim dağıldığında 1 dakika ara verebilirim. Çünkü zaman yeterli olacak.

 Zamanımı alan sorularla belli bir süre uğraştıktan sonra boş bırakıp bütün soruları bitirdikten sonra tekrar dönmeliyim.”


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:20 Nisan 2017Yayınlanma Tarihi:22 Kasım 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.