Uyuşturucu tedavisi yatmadan da yapılabilecek
Madde bağımlılığı tedavi merkezi açabilmek için koşulları hafifleten Sağlık Bakanlığı, özel sektörü de işin içine katmak için kolaylaştırıcı düzenlemeler getirdi.

Madde bağımlılığı tedavi merkezi açabilmek için koşulları hafifleten Sağlık Bakanlığı, özel sektörü de işin içine katmak için kolaylaştırıcı düzenlemeler getirdi.
Ayakta tedavi merkezi açılması da mümkün hale getirilen düzenlemeyle madde bağımlıları kamu ya da özel yataklı sağlık kurumlarından yararlanacağı gibi ayakta hizmet veren merkezlere de başvurabilecek. Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan, madde bağımlılığı tedavi merkezleri ile ilgili yeni düzenleme konusunda açıklamalarda bulundu.
UYUŞTURUCU BAĞIMLILIĞINDAN KURTULUN
Yapılan yönetmelik değişikliğiyle madde bağımlılarının tedavi hizmetine ulaşılabilirliğinin artırılmasının hedeflendiğini ifade eden Şencan, 2004 yılında çıkarılan eski yönetmeliğin günün koşullarında ihtiyaçları karşılamaktan uzak olduğunu dile getirdi. Yeni yönetmelikle tedavi merkezi açma koşullarının hafifletildiğini, özel sektörün de bu işin içine çekilmesinin hedeflendiğini anlatan Şencan, şu bilgileri aktardı: "Bu hizmetin sadece kamuda değil özelde de verilebilmesi için kolaylaştırıcı hükümler getirdik. Sağlıkta rekabet unsuru hizmet kalitesinin artırılmasına katkı sağlıyor. Bu ayrıca beraberinde kapasite artışı da getiriyor. Bize bu yönde ulaşan talepler vardı. Bu talepler doğrultusunda yeni düzenlemeye gittik." Yönetmelik değişikliğiyle ayakta tedavi merkezi açılmasının da sağlandığını bildiren Şencan, böylece madde bağımlılarının kamu ya da özel yataklı sağlık kurumlarından yararlanacağı gibi ayakta hizmet veren merkezlere de başvurabileceğini söyledi. 26 MERKEZ VAR Türkiye'de halen 1 özel, 9 üniversite, 16 da kamuya bağlı olmak üzere 26 tedavi merkezi bulunuyor. Toplam 699 yatağa sahip bu merkezlerin 3'ü çocuk-ergen tedavi merkezi. İstanbul, Manisa, Elazığ, Samsun, Diyarbakır, Ankara, İzmir, Mersin, Bursa, Adana, Konya, Gaziantep, Kayseri, Antalya, Denizli ve Edirne'deki merkezlere ilaveten Tokat, Van ve Eskişehir'de yakın zamanda yeni merkezler hizmet vermeye başlayacak. 2017 yılına kadar ayrıca 15 yeni tedavi merkezi açılması planlanıyor. Tedavi merkezlerinin temelde psikiyatri klinikleri ya da servislerinden farkı yok. Hastaların en iyi şartlarda hizmetten faydalanması ve sadece tıbbi bakım değil psiko-sosyal tedavilerinin de etkin sağlanması amacıyla yeni yönetmelikte düzenlemeye gidildi. Bu merkezlerde 2011 yılında 165 bin 590, 2012 yılında ise 218 bin 515 poliklinik yapıldı. A.A
Bu yazı 13822 kez okundu
Yayınlanma Tarihi : 19 Ocak 2014 Pazar, 08:00
Güncelleme Tarihi : 13 Ocak 2014 Pazartesi, 12:47