Uykuyu sevenler dikkat!

9 saatten fazla uyuyan, çok fazla hareket etmeyen kişilerin...

Avustralya’daki Sydney Üniversitesi’nden bilim insanlarının gerçekleştirdiği yeni bir araştırma, günde 9 saatten fazla uyuyan, çok fazla hareket etmeyen kişilerin erken ölme riskinin hareketli yaşıtlarından 4 kat daha fazla olduğunu ortaya çıkarttı.

Araştırma kapsamında, 230 bin kişinin alışkanlıklarını inceleyen uzmanlar ilk olarak sigara içmek, aşırı derecede alkol tüketmek, sağlıksız beslenmek ve egzersiz yapmamak gibi kötü alışkanlıkların yaşam beklentisi üzerindeki etkisine baktı.

Daha sonra uzun süre oturmanın, aşırı derecede uyumanın ve genel hareketsizliğin deneklerin sağlığı üzerindeki etkisini de inceleyen uzmanlar, bu üç davranış biçiminin erken ölümleri tetiklemede en az diğer faktörler kadar etkili olduğunu gördü.

AZ UYUYAN DA RİSK ALTINDA

Ancak uzmanlar çok uyumak ve hareketsizlik kadar gecede 7 saatten az uyumanın da sağlık riski oluşturduğunu söyledi ve alkol ve sigara tüketip geceleri de az uyuyan kişilerin erken ölüm riskinin de sağlıklı yaşayıp her gece en az 8 saat uyuyan yaşıtlarından 4 kat daha fazla olduğunu belirtti.

Araştırmayı gerçekleştiren ekibin başında bulunan Dr Melody Ding konuyla ilgili İngiliz Daily Mail gazetesine yaptığı açıklamada, “Elde ettiğimiz sonuçlar, bize risk faktörlerini incelerken en az kötü yeme ve alkol tüketimi alışkanlıkları kadar aşırı hareketsizlik ve uykuyu da göz önünde bulundurmamız gerektiğini gösteriyor” dedi.

AFP


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:17 Aralık 2015Yayınlanma Tarihi:12 Aralık 2015

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.