Uykusuzluk Problemi

Hayatımızın bir döneminde karşımıza çıkan veya kronik olarak yaşadığımız uykusuzluk, bizleri etkileyen önemli bir problemdir.

Uykusuzluk problemi, çevremizdeki insanlarla iletişimimizi, sosyal ilişkilerimizi yani aslında günlük olarak hayatımızın her alanını etkilemektedir. Uyku; zihinsel, fiziksel ve en önemlisi de psikolojik sağlığımızı etkileyen önemli bir ihtiyaçtır. Uykusuzluk problemi çektiğimiz dönemlerde yorgun, halsiz hissedebilir, çevremizdeki insanlara karşı tahammülümüzün kalmadığını düşünebiliriz. Normalde sıradan olan şeyler uykusuzluk döneminde bizleri rahatsız edebilecek durumlar yaratabilmektedir. Peki hayatımızı etkileyen bu ciddi sorunun sebepleri nelerdir?

Uykusuzluk Problemi Sebepleri Nelerdir?

Uykusuzluk probleminin psikolojik ve çevresel sebepleri bulunmaktadır. Öncelikle psikolojik sebeplerine bakacak olursak iş hayatındaki gerginlikler, arkadaş ilişkileri, eşler arasındaki ilişkiler vs. strese yol açmakta yaşanan stres ise uykuya dalmayı geciktirebilmektedir. Psikolojik temelli uyku problemlerini engellemek için ‘’Stres ile nasıl baş edebilirim?’’ sorusunun cevaplarını aramalısınız. Psikolojik bir destek alarak da bu sorunun üstesinden gelebilirsiniz.

Uykusuzluğun bir diğer sebebi de çevresel faktörlerdir. Yatak odanızın konumu, gürültü kirliliği veya fazla ışık uykuya dalmanızı engelleyebilmektedir. Bunlara ek olarak yaşam tarzınız da uykusuzluğu etkileyen önemli bir faktördür. Şöyle ki çalışma saatleriniz, alkol veya sigara kullanımınız uyku düzeninizi de etkilemektedir. Çok fazla kafein tüketmek, alkolü fazla kaçırmak, aşırı sigara kullanımı uykusuzluğa neden olmaktadır.

Tüm bunlarla beraber bilinçsizce alınan uyku ilaçları da uyku problemine sebep olabilmektedir. Uyku haplarını ancak doktor kontrolünde almanız gerektiğini aklınızdan çıkarmamanız gerekmektedir.

Uykusuzluk Problemi Tedavileri Nelerdir?

Yukarıda da saymış olduğumuz psikolojik ve çevresel faktörlerin farkına varmalı ayrıca yaşam tarzınızı düzenlemelisiniz. Saymış olduğumuz sebepleri iyileştirmeye başladığınızda uykusuzluk probleminizin de azalmaya başladığını göreceksiniz. Uykuya dalma esnasında kendinizi rahatlatmalısınız. Bu süreçte ek olarak alacak olduğunuz psikolojik terapiler ile birlikte de bu probleminizden hızlı bir şekilde kurtulabilirsiniz.

 


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:17 Mayıs 2019Yayınlanma Tarihi:18 Ocak 2019

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.