Uykumda yaşadıklarımı anlatıyorum

"Uyurken konuşma problemim var. Uyurken o gün yaşadıklarımı bazen anlatıyorum. Sıklığı ortalama olarak haftada 1 kez ve söylediklerine göre 1 - 2 cümle ve yüksek sesle."

Üsküdar Üniversitesi NPSUAM Feneryolu Polikliniği'nden Prof. Dr. Orhan Doğan, ruh sağlığınızla ilgili sorularınızı cevaplandırıyor…

DEPRESYONLA İLGİLİ HER TÜRLÜ BİLGİ İÇİN TIKLAYIN...

CİNSEL SORUNLARINIZ MI VAR? ÇÖZÜN...

TAKINTILARINIZI YENEBİLİRSİNİZ...

KİŞİLİK BOZUKLUKLARI İLE İLGİLİ BİLGİ ALMAK İÇİN TIKLAYIN...

ALKOL VE MADDE BAĞIMLILIĞINIZ VARSA ÜZÜLMEYİN, KURTULABİLİRSİNİZ'...

CİNSEL SAĞLIKLA İLGİLİ HER TÜRLÜ BİLGİYİ ÖĞRENİN..

SORU Lise öğrencisiyim. Benim sorunum kendimle, hayattan zevk alamıyorum ve ailem de sürekli sorun yaşıyor. Annem ve babam çok kavga ediyorlar. Bu da benim moralimi çok bozuyor. Sinir hastası olduğumu düşünüyorum, artık ellerim titriyor ve bir şey yapamıyorum. CEVAP Ailede bir sorun yaşandığında diğer aile üyelerinin bundan etkilenmemesi düşünülemez. Anne-baba kavgasında çocuk ve gençlerin yapabileceği şeyler azdır. Üstelik gençler yaş dönemleri gereği bu tür konulara çok duyarlıdır. Sıkıntı, çaresizlik, sinirlilik, tahammülsüzlük, dikkat dağınıklığı, ders çalışmama gibi belirtiler yaşayabilirler. Burada belirtilen “hayattan zevk alamama” da bu belirtilerden biri olabilir. Böyle durumlarda gençler anne-babalarına, kavga etmelerinden çok olumsuz etkilendiklerini, tartışmalarını/kavgalarını yalnızken yapmalarını, çözüm için gerekirse yardım almalarının iyi olacağını söyleyebilirler. Bir lise öğrencisinin derslerine çok çalışması gerektiği de düşünülürse, bu kavgalardan uzak durması iyi olur.   SORU Düşükle sonuçlanan kürtaj sonrası, doktor hatası nedeniyle bebeğim olmuyor. Bunu atlatamıyorum, duygu karışıklığı hissinden kurtulamıyorum. Atlattım tamam derken bir gün tekrar aynı duygu yoğunluğu yaşıyorum. Günlük yaşantımda yaşam kalitemi çok etkiliyorum, nasıl atlatacağım bilmiyorum. CEVAP Bebek doğmamış, küretaj yapılmış olsa da, yaşanan bir kayıptır. Hata nedeniyle bebek sahibi olamama durumu daha da önemli bir kayıptır. Kayıplar insanda boşluk, değersizlik, yaşamın anlamsızlığı, suçluluk, öfke, isteksizlik, çaresizlik, sürekli aynı konuyu düşünme, rol ve işlevlerini yerine getirememe gibi değişik belirtilere neden olabilir. Bu belirtiler kişinin günlük yaşamını olumsuz etkiler. Bunların etkilerinden kurtulmak için yaşama yeni bir anlam katmak, dış dünyadaki olaylarla ilişkiyi koparmamak, insan ilişkilerini sürdürmek gerekir. Olumsuz etkiler uzun sürerse, bir ruh hekiminden yardım elınabilir. SORU Uyurken konuşma problemim var. Uyurken o gün yaşadıklarımı bazen anlatıyorum. Sıklığı ortalama olarak haftada 1 kez ve söylediklerine göre 1 - 2 cümle ve yüksek sesle. Ve yine çok fazla dalgınlık ve düşündüklerimi farkında olmadan sesli düşünüyorum. Kendimi nasıl kontrol edebilirim? CEVAP Uykuda konuşma bir uyku bozukluğu olarak kabul edilir. Bir uyku merkezinde uyku EEG’si çekilerek durumun ayrıntılı olarak değerlendirilmesi yararlı olur. Tetkikler normalse, uyku derinliğini artıran bir ilaçtan yararlanılabilir. Dalgınlık ve sesli düşünme bundan farklı bir durum olabilir. Uyku alınamadıysa veya kaliteli değilse, ertesi günü dalgınlık olabilir. Zihin karışık düşüncelerle çok doluysa, bu durum da dalgınlığa ve düşüncelerin sesli olmasına neden olabilir. Bu belirtiler için bir uyku merkezine ve bir ruh hekimine başvurmak uygun olur.

SORU SORMAK İÇİN TIKLAYIN…

UYURKEN YAŞADIKLARIMI ANLATIYORUM

UYKUYA DOYAMIYORUMANNEM SİNİRLİ VE STRESLİ

KOKU TAKINTIM VAR

YÜKSEKLİK KORKUM VAR

HAYAT NEDEN BOŞ GELİR İNSANA

ERGENLİKTEKİ KARDEŞİME NASIL DAVRANMALIYIM

#

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...3. BÖLÜM

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...2. BÖLÜM

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...1. BÖLÜM


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:22 Ocak 2024Yayınlanma Tarihi:18 Aralık 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.