Uykudan uyanamıyorum

"Merhaba benim uyanma bozukluklarım var. Bir kabus gördükten sonra uyanıyorum ama vücudumu hareket ettiremiyor ve çok korkmuş oluyorum."

Üsküdar Üniversitesi NPSUAM Feneryolu Polikliniği'nden Prof. Dr. Orhan Doğan, ruh sağlığınızla ilgili sorularınızı cevaplandırıyor…

DEPRESYONLA İLGİLİ HER TÜRLÜ BİLGİ İÇİN TIKLAYIN...

TAKINTILARLA İLGİLİ BİLGİ ALMAK İÇİN TIKLAYIN...

KİŞİLİK BOZUKLUKLARI İLE İLGİLİ BİLGİ ALMAK İÇİN TIKLAYIN...

ALKOL VE MADDE BAĞIMLILIĞI İLE İLGİLİ HER TÜRLÜ BİLGİ İÇİN TIKLAYIN...

CİNSEL SAĞLIKLA İLGİLİ HER TÜRLÜ BİLGİ İÇİN TIKLAYIN..

SORU Oğlum çok hareketli bir çocuk okulda bile dersi ayakta dinliyor. Öğretmeni beni dinlemiyor ancak birebir soru sorunca derse katılıyor. Ne yapmalıyım. CEVAP Aşırı hareketlilik (ve başka belirtiler varsa) dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğuna bağlı olabilir. Hareketliliğinin yanı sıra, dikkat eksikliğinin de olduğu anlaşılıyor. Elbette bu kadar bilgiyle tanı koymak değildir. Bir çocuk ve ergen psikiyatristi bu durumu netleştirebilir ve uygun tedaviyi sizinle birlikte uygular. SORU 6 yaşında erkek yeğenim var. Hiperaktivite ve öğrenme güçlüğü var denildi ama hiç bir test yapılmadı. Şu an ilaç kullanıyor. En son olarak da ruhsal gerilik olabilir gibi bir şey dendi. Geniş kapsamlı araştırılmasını ve gerekli testleri nasıl ve nerede yaptırabiliriz. CEVAP Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunda dikkat eksikliğine bağlı olarak okul başarısı düşük olabilir. Bu bozukluğun olduğu çocuklarda zeka geriliği yoktur. “Ruhsal gerilik olabilir.” sözünün bilimsel yönden hiçbir değeri ve geçerliliği yoktur. Yeğeninize çocuk ve ergen psikiyatrisi bölümünün veya uzmanının olduğu bir hastanede/merkezde gerekli testler uygulanabilir ve kesin tanı konabilir. Bu konuda daha ayrıntılı bilgiyi sitemizden (e-psikiyatri.com) öğrenebilirsiniz. SORU Merhaba benim uyanma bozukluklarım var. Bir kabus gördükten sonra uyanıyorum ama vücudumu hareket ettiremiyor ve çok korkmuş oluyorum. Bu daha önce birkaç kez oldu ama önemsemedim ve son birkaç haftadır iyice arttı artık uyumaya korkar oldum sizce ne yapmalıyım. CEVAP Yaşadığınız durum gece kabusları olarak bilinir. Günlük dilde karabasan, karakura olarak da bilinir. Yoğun strese neden olan olayların ardından veya bazı psikiyatrik bozukluklarda görülebilir. Yakın geçmişinizi bu yönden araştırmakta yarar var. Bazı ilaçlar da gece kabuslarına neden olabilir. Uyku özelliklerinizi belirlemek ve aksaklığı saptamak için uyku merkezi olan bir hastaneye başvurmanız uygun olur. Daha ayrıntılı bilgiyi sitemizde bulabilirsiniz (e-psikiyatri.com).

SORU SORMAK İÇİN TIKLAYIN..

UYKUDAN UYANAMIYORUM

OĞLUM KREŞE GİTMEK İSTEMİYOR

ERKEK ARKADAŞIMA GÜVENEMİYORUM

ANTİDEPRESAN KULLANDIĞIM İÇİN EŞİM AYRILMAK İSTİYOR

REGL DÖNEMLERİM KABUSUM OLDU

ÇOK SEVEREK EVLENDİM AMA EŞİM İLGİSİZ

EVLİLİKTEN KORKUYORUM

EŞİMİ SEVİYORUM AMA AİLESİ RAHAT BIRAKMIYOR

MUTLU GİBİ GÖRÜLMEKTEN SIKILDIM

EŞİM HER ŞEYDEN BENİ SORUMLU TUTUYOR

HER ŞEYİMİ KAYBEDECEK KORKUSU YAŞIYORUM

EŞİM SÜREKLİ KÜFÜR EDİYOR

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...3. BÖLÜM

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN..2. BÖLÜM

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...1. BÖLÜM

 

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:18 Ocak 2024Yayınlanma Tarihi:04 Temmuz 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.