Uyku bozuklukları epilepsi habercisi

Dikkat! Uyku bozuklukları epilepsi (sara) habercisi olabilir.Dikkat! Uyku bozuklukları epilepsi (sara) habercisi olabilir. epilepsiCelal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Tıp Fakültesi Hafsa Sultan Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hikmet Yılmaz, uyku bozukluklarının epilepsi (sara) habercisi olabileceğini, geceleri ortaya çıkan nöbetlerin uyku bozukluklarından ayırt edilmesinin büyük önem taşıdığını bildirdi.

UYKU SORUNLARINIZI ÇÖZÜN

Yılmaz, uykuda yaşanan bazı olaylara "parasomnia" denildiğini, bu durumun epilepsi hastalığı ile karıştırılabileceğini söyledi. Özellikle geceleri ortaya çıkan nöbetlerin uyku bozukluklarından ayırt edilmesinin büyük önem taşıdığını belirten Yılmaz, şöyle konuştu: "Bu tür hastalıklarda erken tedavi büyük önem taşımaktadır. Gelişen teknoloji bugün için bu iki hastalığı birbirinden ayırt etmeyi kolaylaştırmıştır. Video EEG monitörizasyon tedavi yöntemi ile bir yandan hastayı bütün gece boyunca kayıt ederken, bir yandan da beyin dalgalarını görüntüleyebiliyoruz. Uyku bozukluklarını da bu beyin dalgalarında bozulma olmuyor ama epilepside beyin dalgalarında bozulma uykuda yaşanan olaylara eşlik ediyor. Bu teknik sistemin bize katkısı sayesinde, olguları erken teşhis ediyoruz. İki klinik tablonun tedavisi farklı olduğundan doğru tanıyla doğru tedaviyi yapmış oluyoruz."

EPİLEPSİ HAKKINDA HER ŞEY

Uykuda anormal hareketleri yaşayan kişilerin özellikle Epilepsi Monitörizasyon Ünitesi denilen birimlere gitmelerinde fayda bulunduğunu anlatan Yılmaz, ünitelerin birçok yerde bulunduğuna dikkati çekti. Prof. Dr. Yılmaz, şunları kaydetti: "Hastanın geceleyin uykuda konuşması, kalkıp yürümesi, uykuda bağırması, inlemesi, uykuda bir insanın uyanıkken yaptığı tüm hareketlerin gözlendiği bu hastaların, 'Acaba ben sara hastası mıyım' diye düşünerek bu birimlerde değerlendirilmesi etkin tedavi imkanı sağlayacaktır. Tanı ne kadar geç konulur, tedavi ne kadar geç başlarsa iyileşme o kadar zorlaşır. Halbuki ne kadar erken gelirse, doğru ilaçlarla bu hastalar hiçbir sorun kalmayan insanlar oluyorlar. Bu ünitelerin varlığı, bu ayırıcı tanıyı ortaya koymada hayati önem taşımaktadır." A.A

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:28 Eylül 2013Yayınlanma Tarihi:01 Ekim 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.