Türkiye dahi çocuklarını arıyor

Türkiye Üstün Zekalı ve Dahi Çocuklar Eğitim Vakfının (TÜZDEV) Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) desteğiyle başlatacağı projeyle, üstün zekalı ya da dahi çocuklara, ailelerine ve öğretmenlerine Türkiye genelinde eğitimler başlatılacak.

Türkiye Üstün Zekalı ve Dahi Çocuklar Eğitim Vakfının (TÜZDEV) Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) desteğiyle başlatacağı projeyle, üstün zekalı ya da dahi çocuklara, ailelerine ve öğretmenlerine Türkiye genelinde eğitimler başlatılacak. dahizekaİstanbul, Ankara, Kayseri, Denizli, Gaziantep, Konya, Eskişehir ve Adana'da pilot uygulanacak projeyle üstün zekalı çocuğu olduğunu düşünen aileler, TÜZDEV'e giderek zeka testi yaptıracak, arkasından bu çocuklara akademik desteğin yanında liderlik, sosyal ve duygusal zeka gibi konularda da eğitimler verilecek.

Zeka testleri beş yaş üstündeki çocuklara yapılacak, TÜZDEV merkezlerinde eğitimlere alınan çocukların daha sonra MEB'e bağlı Bilim ve Sanat Merkezlerine devam etmesi sağlanacak. TÜZDEV Genel Başkanı Kemal Tekden, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üstün zekalı çocukların bütün toplumların önünü açabilecek büyük bir güç olduğunu, vakıf olarak uzun yıllardır bu konuda çalışmalar yürüttüklerini anlattı. MEB yetkililerinin vakfın üstün zekalı çocukların eğitimi konusunda yürüttüğü çalışmaları destekleme kararı aldığını bildiren Tekden, "MEB ile Vakıf arasında imzalanma aşamasında olan protokolümüz iki hafta içerisinde hayata geçirilecek" dedi. VELİLERE TÜZDEV ÇAĞRISI MEB'le ortak yürütecekleri işbirliği kapsamında öncelikle İstanbul, Ankara, Kayseri, Denizli, Gaziantep, Konya, Eskişehir ve Adana'da pilot bir çalışma yürüteceklerini anlatan Tekden, bu illerde kendilerine ulaşan üstün zekalı çocukların zeka testleri yoluyla tespitlerini yapacaklarını bildirdi. Tekden, "Üstün zekalı olduğu ortaya çıkarılan çocukların hangi zekaya sahip olduklarını ve zekalarının derecesini de tespit edeceğiz. Ardından bu öğrencilerin öğretmenlerini ve ailelerini üstün zekalı bir çocuğa karşı nasıl tutum geliştirecekleri konusunda eğitime alacağız" bilgilerini verdi. Tekden, eğitimlerde üniversite öğretim üyelerinden, bilim insanlarından, sanatçılardan ve psikologlardan destek alacaklarını bildirdi. Üstün yetenekli çocuklarda okul öncesi eğitimin de büyük önem taşıdığına işaret eden Tekden, şöyle konuştu: "Aileler, 5 yaşından itibaren üstün zekalı olduğunu düşündüğü çocukları için TÜZDEV'le irtibat kursunlar. Ama müfredat gelişimi daha çok ilkokul çağında oluyor. MEB'e bağlı üstün yetenekli çocuklara takviye derslerinin verildiği Bilim Sanat Merkezleri var. Ancak bunların sayısı çok yetersiz. Bu merkezler, Türkiye genelinde yaklaşık 8-10 bin öğrenciye hizmet veriyor. Ancak Türkiye'de 500 bin dolayında üstün zekalı çocuk, 2 bin dolayında da deha düzeyinde çocuk olduğu tahmin ediliyor. Bu çocuklar, ileride ülkenin önünü açabilecek Nobel Ödülü alabilecek alt yapıya sahip, idrak kabiliyetleri yüksek çocuklar." Tekden, 8 farklı zeka olduğunu, uyum, empati, algı, yardımseverlik gibi yönleri bulunan duygusal zekanın ise bütün başarılar için olmazsa olmaz olduğunu söyledi. A.A

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:16 Haziran 2014Yayınlanma Tarihi:17 Haziran 2014

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.