Tümörler floresanlı spreyle daha iyi görünüyor

Bilim insanları dokulardaki kanser hücrelerini birkaç saniye içinde yeşil renkte ışıldatan floresanlı bir sprey geliştirdi.

Bilim insanları dokulardaki kanser hücrelerini birkaç saniye içinde yeşil renkte ışıldatan floresanlı bir sprey geliştirdi.

Haber2Bu işaretleyici gelecekte kanser ameliyatlarında tümör kalıntılarının ya da yayılmış kanser hücrelerinin daha iyi görünür kılınmasında yardımcı olabilir (Science Translational Medicine). Sprey, kanser kuşkusu taşıyan tüm dokulara kolayca uygulanabiliyor. İşaretleyicinin içindeki yeşil boyar madde kanser hücrelerinin yüzeyindeki bir enzimle reaksiyona girerek ışıldamaya başlıyor. Bu süreç tümörlü ve kansersiz doku arasında bir saatlik bir kontrast yaratıyor. Floresanlı sprey sadece büyük ameliyatlarda değil, örneğin biyopsi gibi endoskopik girişimlerde de kullanılabilecek. Bethesda Kanser Enstitüsü’nden Hisataka Kobayashi ile çalışan ekip, yeni geliştirilen işaretleyicisini hem insana ait hücre kültürlerinde hem de transgenetik farelerde test ettikten sonra, ışıldama etkisinin yumurtalık kanserinin on bir hücre diziliminde iyi seçildiğini görmüş. İşaretleyici rahim ağzı kanseri tümörleri için de uygun. Bu kanser türlerindeki hücreler üzerlerinde gamma-glutamiltranspeptidaz enzimi üretiyor. Bu enzim flüoresanlı işaretleyiciyi ayrıştırarak etkinleştiriyor. Kanser hücrelerini floresanlı işaretçilerle renklendirme fikri aslında yeni değil. Bazı bilim insanları pankreas ve bağırsak kanserinin tümör proteinlerine kenetlenen antikor bazlı işaretleyiciler üzerinde araştırırken, diğerleri kanser hücrelerine ışıldayan genler aşılayabilmek için virüslerden yararlanıyorlar. Ancak bu işaretleyiciler damardan veriliyor ve etkinleşmeleri daha uzan sürüyor. Oysa yeni floresanlı işaretleyici cerrahi girişim sırasında kullanılabiliyor. Ve intravenüz işaretleyicilerde gerekli olan dozun sadece yüzde birine ihtiyaç duyulmakta. Bu da olası zararlı yan etki riskini düşürmekte.  CUMHURİYET BİLİM TEKNİK EKİ

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:12 Aralık 2011Yayınlanma Tarihi:13 Aralık 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.