Tüberküloz mu, tularemi mi?

Dikkat! Tüberküloz tanısı konulan hastaların 5'te 1'i aslında kış aylarında sıklıkla ortaya çıkan enfeksiyon hastalıklarından tularemi, belirtileri nedeniyle tüberkülozla karıştırılıyor.

Tüberküloz tanısı konulan hastaların 5'te 1'inin aslında tularemi hastalığı olduğunu belirten Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Şaban Gürcan, ''Bu konuyla ilgili Sağlık Bakanlığı ile bir çalışma yaptık. Çalışma sonunda tüberküloz tanısı konulan hastaların 5'te 1'inin tularemi olduğunu ortaya koyduk. Bu verileri dünyada ilk kez bizim ülkemiz ortaya çıkardı'' dedi.

Kış aylarında soğuk algınlığı ve enfeksiyonel hastalıkların artış gösterdiğini söyleyen Gürcan, son yıllarda tularemi hastalığının yaygın olarak görüldüğünü belirtti: "Bu hastalık ilk olarak Bursa'da ortaya çıktı. Burada lokalize olduğu sanılıyordu ancak tüm Türkiye'de görüldü. Belirtileri aniden yükselen ateş, baş ağrısı, kırıklık, bulantı, kusma ve ishaldir. Devamında boyun bölgesinde ilk etapta şişlik olarak, sonraki dönemlerdeyse uç veren bir yaraya dönüşüyor. Uç verdiği bölgede akıntı meydana geliyor."

TULAREMİ NASIL BİR HASTALIK?

Hastalığın ilk etaptaki 2 ila 3 haftalık belirtiler açısından tüberkülozla karıştırılabildiğini ifade eden Gürcan, şunları söyledi:

"Bu hastalığın başlangıcı normal bir bademcik iltihabı veya faranjitten farklı değildir. Ancak iltihap sanılıp antibiyotik tedavisi uygulanıyor. Tabi ki bu tedavi sonuç vermiyor, hastanın ateş yüksekliği ve boğaz ağrısı devam ediyor. Devam eden belirtileri gören hekim yüzeysel testlerle tularemi hastalığını, tüberkülozla karıştırabiliyor. Tüberküloz teşhisi konulan bu hastaya yüklü miktarda ilaç veriliyor. Bu ilaçları kullanan hastada karaciğer, böbrek ve mide sorunları ortaya çıkar. Tularemi hastalığı karıştırılarak tüberküloz tedavisi uygulanan hastalarda yüksek dozda ilaç kullanımı nedeniyle ciddi organ kayıpları oluşur. Özellikle hekimlerimiz teşhis koymadan önce bu hastalarımızı detaylı testten geçirmeli. Hem tularemi hem de tüberküloz testi detaylı şekilde yapılmalıdır."

"İÇTİĞİNİZ SUYA DİKKAT EDİN"

Tulareminin Türkiye'de çeşitli formlarda ortaya çıktığını aktaran Gürcan, hastalığın ağız yoluyla bulaştığını vurguladı. Hastalıktan korunmak için kişinin sağlıklı bir ortamda yaşaması gerektiğini aktaran Gürcan, şöyle devam etti:

"İçtiğiniz suya dikkat edin. Bu tür enfeksiyonlar su yoluyla daha çabuk bulaşır. İçilen su ve dışarıda yemek yediğiniz yerin temizliği çok önemlidir. Tularemi çalışma grubu olarak, tüberkülozla karıştırılan bu hastalığın ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğunu düşünüyoruz. Bu konuyla ilgili Sağlık Bakanlığı ile bir çalışma yaptık. Çalışma sonunda tüberküloz tanısı konulan hastaların 5'te 1'inin tularemi olduğunu ortaya koyduk. Bu verileri dünyada ilk kez bizim ülkemiz ortaya çıkardı. Tularemi konusunda dünyada lider ülkelerden biriyiz. Birçok yeniliği ve araştırmayı dünyaya sunan bir ülkeyiz."

TULAREMİ TEDAVİSİ NASIL YAPILIYOR?

Tularemiye yönelik hekimlerin dikkatli bir tedavi süreci izlemesi gerektiğini aktaran Gürcan, "Normal boğaz iltihaplarında bir haftayı geçen bir tedavi süreci olduğunda ve buna yanıt alınamadığında tularemi akla gelmeli ve tetkiki yapılmalıdır. Bu hastalığın tedavisi de belirli ilaçlarla yapılmaktadır" diye konuştu.

A.A


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:02 Eylül 2016Yayınlanma Tarihi:28 Ocak 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.