Tüberküloz güneşi sevmiyor

Beslenme bozuklukları, kötü koşullarda ve güneş görmeyen mekanlarda yaşamın tüberküloz riskini artırdığı bildirildi.

Beslenme bozuklukları, kötü koşullarda ve güneş görmeyen mekanlarda yaşamın tüberküloz riskini artırdığı bildirildi.

tuberkilozKaradeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İftihar Köksal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, halk arasında “verem” olarak adlandırılan tüberkülozun solunum yoluyla kolayca bulaşabildiğini söyledi. Türkiye'de halen önemli toplum sağlığı sorunlarından olan tüberkülozun ölümlere yol açtığını belirten Köksal, “Tüberküloz basili, kişinin zayıf anını bulduğu zaman hastalık olarak ortaya çıkıyor. Gece terleme, on beş günden daha fazla süren öksürük, balgam çıkarma, kilo kaybı ve iştahsızlık hastalığın en önemli belirtileri arasında yer alıyor. Bu tür belirtileri olanlar, vakit kaybetmeden sağlık kuruluşuna müracaat etmeli” dedi. Tanının akciğer filmi ve balgam tetkikiyle kolayca konulabileceğini ifade eden Köksal, “Devlet, tanısı da ücretsiz olan tüberküloz tedavisini üstlenmiş durumda. Hastalara ilaçlarlar verem savaş dispanserleri aracılığıyla ücretsiz veriliyor” diye konuştu.

“ERKEN TEŞHİS VE TEDAVİ HAYAT KURTARIYOR”

Hastalığın uzun süreli tedavi gerektirdiğini anlatan Köksal, şöyle devam etti: “Tüberküloz tanısı konan kişi en az 6 ay ilaç kullanmalı. Hastalığın tedavisinde ilaçların muntazam kullanılması önemlidir. Tüberkülozda erken teşhis ve tedavi hem hayat kurtarıcıdır hem de başka insanlara bulaşmaması bakımından çok önemlidir. Hasta kişilerin yeterince önlem almaması, hastalığının kontrol altına alınmasında sonun oluşturmaktadır. Hastalık kısa sürede 15-20 kişiye bulaşabilir.” Köksal, 20'li yaşlardan itibaren görülme sıklığı artan tüberkülozun erkeklerde daha fazla görüldüğüne dikkati çekerek, şunları kaydetti: “Beslenme bozuklukları, kötü koşullarda ve güneş görmeyen evlerde yaşam tüberküloz riskini artırıyor. Tek etkene bağlı olan tüberküloz, tedavisi olmasına rağmen dünyada en çok ölüme yol açan hastalıklardan biri. Hastalığa yol açan basilden güneşlenerek korunmak mümkün. Çünkü güneş tüberküloz basilini öldürüyor. Evlerin havalandırılması, güneşlendirilmesi, tüberkülozun hiç sevmediği şeyler. Rutubetli, güneş görmeyen kötü koşullardaki evler hastalık açısından çok büyük risk oluşturduğundan tercih edilmemeli.” Kırsal kesimden büyük kentlere okumak ya da çalışmak için giden kişilerin, ekonomik nedenlerle ideal olmayan ortamlarda yaşamak durumunda kaldığını belirten Köksal, şunları söyledi: “Bu tür durumlarda genellikle küçük odalarda 15-20 kişi bir arada yaşıyor. Onlarca insanın bir arada yaşadığı ortamlar tüberküloz basilinin çok kolay bulaştığı ortamlardır. Yine kahvehanelerde de aynı risk bulunuyor. Özellikle kış mevsiminde soğuk nedeniyle havalandırılmayan ortamlar basilin yayılmasına neden oluyor. Bu tür ortamlarda uzun süre kalmamak ve havalandırmaya özen göstermek gerekir.” A.A

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:25 Mart 2013Yayınlanma Tarihi:28 Mart 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.