'Trol'leri tanıma ve kurtulma rehberi

Trol nedir, kime denir? Anlayalım, öğrenelim, saptayalım, ayıklayalım ve tabii ki kurtulalım. Peki nasıl? İşte rehberiniz...

TROL SİZİ ÇİLEDEN ÇIKARIR

Trollerin en üstün özelliği, sizi delirtmesidir… Siz istediğiniz kadar nazik olun. O, bir yolunu bulacak ve bir şekilde “tartışmayı” (öyle bir tartışma aslında hiç yaşanmamış da olabilir) bambaşka bir noktaya çekecektir. Trolden “tartışma adabı” beklemeyin.

KESİNTİSİZ OLARAK NEFRET EDER

Trolü trol yapan yegâne şey, onun yalnızca nefret etmesidir. Herhangi bir çözüm önermez, bir sorun olduğunu ‘bildirir’. Siz ona fikrini sormasanız bile o mutlaka fikrini beyan edecektir.

MESELEYİ KİŞİSELLEŞTİRİR

Tartışma esnasında esas konudan koparak hâlâ 'BEN' diyorsa, o kesinlikle bir troldür. Onunla tartışılmaz. Konuşulmaz. Çene kaslarınıza yazık…

'BUNU DEMEK İSTEDİM AMA?' DEDİRTİR

Trol sizin bakış açınıza yanaşmaz. Sizi anlamaz, daha önemlisi anlamak istemez. Anlamayı tamamen reddeder. “Ben ne derim tamburam ne çalar?”ı bildiniz mi? Size sürekli kendinizi açıklama ihtiyacı hissettirir.

KÖTÜ NİYETLİDİR

Niyet okumak istemezdik ama trol tam da bu… Es kaza size yakışmayacak bir cümle kursanız, içinden hoşuna giden bir şeyi alıp sağlı sollu belinize vurabilir. İncinen yine siz olursunuz. 'Aslında o da özünde iyi birisi' demeyin. Değil. Net olun!

‘DUR’DAN ANLAMAZ

Trolün ağına bir kez düşüp konuyu anlayana kadar sinirinizden tırnaklarınızı yersiniz. ‘Dur’ dersiniz, anlamaz. ‘Yapma’ dersiniz anlamaz. Ağzına terlik fırlatırsınız, biraz sendeler yine dikilir… Hiç uğraşmayın.

ÇÖZÜM: BAKIŞ AÇINIZI DEĞİŞTİRİN

Hayatınızın hemen her alanında karşılaşabileceğiniz bir trolü defetmenin en sağlam yolu, yokmuş gibi davranmaktır. Başta zorlansanız da, sonra rahatlar ve sahiden de aslında 'hiç olmadığını' ve eğer isterseniz 'hiç olamayacağını' anlarsınız. Sakin olun, gaza gelmeyin. Cevap vermek zorunda değilsiniz. Kendinizi bilin. Unutmayın: Mesafe en iyi cevaptır.

NEDİR?

'Trol' kelimesi, 2000'li yılların sonlarına doğru internetteki paylaşım platformlarında, ortalığa tutarsız ve saçma önermeler sunarak ahalinin asabını bozan kullanıcıları tanımlıyordu. İnternet kullanımının yaygınlaşması sonucu bu kelime iletişim çağının en ünlü terimlerinden biri haline geldi.

HÜRRİYET


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:04 Nisan 2021Yayınlanma Tarihi:24 Ekim 2015

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.