Travma geçti mi? Hayatları normale döndü mü?

Travma geçti mi? Hayatları normale döndü mü?

13 Mayıs 2014'te Türkiye'nin Manisa ilinin Soma ilçesindeki kömür madeninde çıkan yangın nedeniyle 301 madencinin ölümüyle sonuçlanan facianın üzerinden tam 2 sene geçti.

Peki Soma faciasından kurtulan işçiler, hayatını kaybeden işçilerin aileleri, çocukları ne yapıyor, neler yaşıyor, neler hissediyorlar?

Uzman Psikolog Serkan Elçi anlattı:

Soma faciasının üzerinden 2 yıl geçmesine karşın yaşanmış olan bu elim olayın travmatik etkileri hala sürmektedir. Travmatize olunmuş yaşam olaylarında özellikle yıl dönümleri tekrardan yaşatılmasına neden olmaktadır. Böylesi büyük bir facia ise, medyada yer alan haberler, dava sonuçlarının mağdur yakınlarının beklentileriyle örtüşmemesi yeniden travmayı canlı tutmaktadır.

DURUM DEĞERLENDİRMELERİ YAPILYOR

Gerek Türk Psikologlar Derneği olsun gerek Emdr (Travmaya yönelik çalışılan terapi tekniği) Derneği olsun hala sahada çalışmalarını devam ettirmektedir. Soma bölgesinde çalışan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na ve Sağlık Bakanlığı’na bağlı psikolog arkadaşlar başta olmak üzere, Türkiye’nin birçok yerinde bu tür travmatik yaşantılarla çalışan psikologlar sık sık bir araya gelmekte ve durum değerlendirilmesi yapılmaktadır.

EN ÖNEMLİ DESTEK…

Akut denilen acil durumda yapılabilecek psikolojik desteğin yanı sıra travmanın uzun süreli etkisi göz önünde bulundurulmalıdır. Maden emekçilerinde görülen en yaygın semptomlar ‘iştahta değişiklik, uyku düzeninin bozulması ve madene inildiği zamanlarda benzer durumun yaşanacağına dair kaygıların’ olmasıdır. En önemli destek ‘yalnız olmadıklarını, diledikleri zaman kendilerine el uzatacak uzmanlar olduğunu’ bilmeleridir. Bahsedilen kurum ve dernekler bu desteği 2 yıldır sürdürmekte ve tüm Soma ve bu faciadan etkilenmiş çevre mağdurlara ücretsiz olarak destek vermektedir.

SOSYAL DESTEĞİN YERİ ÇOK AYRI

Uzmanlar ne kadar yardımcı olursa olsun, sosyal desteğin yeri çok ayrıdır. Aile ve arkadaşların varlığı, bazen kahvede çay eşliğiyle edilecek sohbet, bazen çocuklarının başarılarını duymak, bazen de sadece hatırı soran insanların varlığı bu travmanın etkisini çok daha esnek geçirtecektir.


Psikolojik rahatlığa kavuşmak, travmatik olayı unutmak anlamına gelmemekte, sadece canlı kalan bazı anıların yerini, daha sağlıklı anılarla değiştirebilmek önemlidir. Acı yaşayanın içindedir, zaman zaman çıkması da gerekir, fakat hayatın tümüne etki eder hale gelmişse profesyonel destek almak, yaşamı daha aktif hale geçirecektir.

 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:13 Mayıs 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.