Timsahın son derece kalın ve dayanıklı bir derisi var. Ama yine de insanın parmak uçlarından bile daha duyarlı dokunma duyusuna sahip olduğu anlaşıldı.
Timsahın son derece kalın ve dayanıklı bir derisi var. Ama yine de insanın parmak uçlarından bile daha duyarlı dokunma duyusuna sahip olduğu anlaşıldı.
Amerikalı biyologlar bu sürpriz buluşu Journal of Experimental Biology dergisinde anlattılar.
Timsahların özellikle de ağız çevresi ve çeneleri çok duyarlı. Kubbe biçimindeki pigmentli noktacıklar şeklindeki dokunma organları en çok da bu bölgelerde bulunuyor. Bu duyu organlarıyla gerçek av ve yenmez artık arasındaki farkı hızlı ve güvenilirli bir şekilde ayırt edebiliyor olabilirler. Bu duyarlı duyu organlar sayesinde anne timsah yumurtadan çıkmaya çalışan yavrusuna yardımcı oluyor veya yavrusunu ağzında taşıyabiliyor.
Timsahın zırh gibi kalın bir deriye sahip olması nedeniyle bu bölgelerin bu kadar duyarlı olmasını beklemiyorduk diyor Vanderbilt Üniversitesi’nden Duncan Leitch. Dokunma duyu sisteminin son derece karmaşık yapısı ortaya çıkarıldı.
Timsahtaki kubbe biçiminde duyu organları, tıpkı insan yüzündeki ve çenesindeki duyarlılıktan sorumlu olan Trigeminus siniriyle beyinle bağlantılı. Özellikle de dişlerin yakınındaki sinir bağlantıları çok güçlü. Ayrıca sinirlerin büyük bir kısmı kemiğin içinden geçiyor.
CUMHURİYET BİLİM TEKNOLOJİ EKİ
Hizmet, duyuru ve etkinliklerimizden haberdar olmak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazıp gönder tuşuna basarak e-Bültenimize abone olabilirsiniz.