Deprem Travma Psikolojisi

Tikler nasıl geçer, tikler nasıl tedavi edilmeli

Amaca yönelik olmayan, istem dışı hareket ya da seslerin tekrar etmesi tik olarak tanımlanmaktadır. Çocuklarda da yetişkinlerde de farklı şekillerde tikler görülebilir.

Tikler nasıl geçer, tikler nasıl tedavi edilmeli

Yinelenen yüz hareketleri, konu dışı sözcükleri yineleme, boğaz temizleme, burun çekme gibi farklı tik çeşitleri vardır.

Tikler nasıl geçer sorusunu cevaplarken tiklerin nedenlerinin anlaşılmasının geçmesinde önemli bir yere sahip olduğunu belirtelim. Tiklerin oluşmasını tetikleyen çevresel ve ruhsal durumların keşfedilmesi tiklerin tedavisi için en önemli adımdır. Tikler hangi durumda, ne kadar sıklıkla ortaya çıkıyor tespit edilerek psikolojik destek ve gerekliyse ilaç uygulaması ile tedavi edilebilir.

Tiklerin geçmesi için aile ve sosyal çevrenin davranışları da oldukça önemlidir. Tikler konusunda baskılanan, azarlanan çocuklarda tikler aksine daha da sıklaşmaktadır.

TİKLERDEN KURTULMAK MÜMKÜN MÜ

Tiklerin oluşma nedenleri tam olarak bilinmese de genetik faktörlerin, çevresel faktörlerin, psikolojik faktörlerin tiklerin oluşmasında etkili olduğu biliniyor. Bazı özel durumlarda, gerginlik anlarında ortaya çıkan tiklerin yaşanan baskılardan dolayı ortaya çıkması da olasıdır. Çevresel kötü bir olay yaşamış olan çocuklarda tik sorunları sık görülür.

Tiklerden kurtulmak için öncelikle tiklere neden olan asıl sorunları tanımak gerekiyor. Bunun için de psikiyatrik yardım almak lazım. Tikler nasıl geçer diye düşünüyorsanız, hayat boyu size eşlik eden bir tikiniz varsa ya da çocuğunuzda tik olduğunu fark ettiyseniz uzman yardımı almalısınız. Tabi sadece doktor yardımı ile değil çevrenin de yardımı ile tiklerden kurtulmak mümkündür.

TİK SORUNU OLDUĞU NASIL ANLAŞILIR

Çocuklarda tik sorunları aile ve sosyal çevrenin gözlemleriyle anlaşılabilir. Yetişkinlerde de hem bu durum söz konusudur hem de kendi tik sorununun farkında olma durumu vardır. Tik sorunu olup olmadığı garip hareketlerin tekrar edip etmemesine bakılarak anlaşılabilir.

Bir hareketin tik sayılabilmesi için belli aralıklarla tekrar ediyor olması, anlamsız bir hareket olması, istem dışı ve baskılanabilir olması gerekiyor. Göz kırpma, belli bir sesi sürekli çıkarma gibi çok sık görülen tikler olduğu gibi çok daha az görülen kişiye özel tikler de vardır. Tikler nasıl geçer sorusu da aslında nasıl ve neden tik sorunu yaşanıyor sorularına bağlı olarak cevaplanabilir.

Paylaş:



Bu yazıya 10 yorum yapıldı.
  • Mrt yazdı:

    İç giyim ve pantolon takıntısı


  • Mrt yazdı:

    Benim iç giyime ve ara ara yeni aldığım pantolona takıntım oluyo hep boxerı pantolonu düzeltiyorum rahat dolaşamıyorum


  • Yusuf yazdı:

    Ağzımı tik yapıyorum ve yoruldum artık...


  • Mrv yazdı:

    Benim kıtlatma tikim var ve parmaklarımı belimi boynumu ayak bileğimi kıtlatıyorum ama asla durduramıyorum çok can sıkıcı


  • K yazdı:

    Benim sürekli burnumdan nefes soluyorum daha bı haftadır var fakat dakikada 30kere falan yapıyorum yorurucu bir sey


  • Soner yazdı:

    Benim karnıma dokunulmasına tikim var çok feci tepki veriyorum kavga etmişliğim bile var


  • klsmdcksldm yazdı:

    ben sürekli gözlerimi kısıyorum ve harfleri birleştiriyorum. Mesela "e" harfi ve "b" harfini sanki burnumun ucuna bakarmış gibi yapıyorum ve "e" ile b" harfini birleştiriyorum. Kendi kendime ikili görmeye çalışıyorum diyelim. Hani başın döner de her şeyi iki tane görürsün ya. Benim ki kasıtlı oluyor. Bu biraz da ekrandan olabilir ama en fazla okulda yapıyorum ve okulda ekran yok.


  • klsmdcksldm yazdı:

    bu öyle bir şey değil kanka. Onlar başka. Huylanma gibi. Bunlar istem dışı, sürekli yapılan hareketler.


  • w yazdı:

    kafamı durduk yere "tamam" işareti yapar gibi sallama tikim var ve kafam artık ağrımaya başladı çok yorucu bi şey


  • Muzdarip yazdı:

    Bizde tiklerden dolayı çok muzdaribiz malesef. Yukarıdaki mesajları okudum evet istemsiz gelişiyor ve çok yorucu oluyor sürekliliğinden dolayı. Tıptaki adına tourette sendromu deniliyor ve tedavisi yok malesef. Bu konuda uzman konuya gerçekten hakim birileri yok mu? Yardım istiyoruz.


Cevap yazdığın kullanıcı:

İlginizi Çekebilcek Diğer Yazılar
  • Temel belirtisi takıntı olan tek hastalık obsesif kompülsif bozukluk değildir. Kişinin takıntılı olduğu başka hastalıklar da vardır.
  • Diş hekimi korkusu, yaşlanma korkusu, dokunmaktan hoşlanmama, kişinin ağzına fıstık ezmesi yapışma korkusu… İşte en ilginç fobiler..
  • Çocuklarda görülen tik ve takıntılar çocukların sosyal gelişimlerini olumsuz etkiliyor.
  • Tikler yer değiştirebiliyor! Göz kırpma, baş sallama, omuz silkme gibi tikler, çocuğun hayatını olumsuz etkileyebiliyor. Dikkat! Tikler zamanla başka
  • Hiçbir amaca yönelik olmayan, tamamen istem dışı ses ya da hareketlerin tekrar edilmesi tik olarak nitelendiriliyor.
  • Çocuklarda sık sık görülmeye başlanan istem dışı, tekrarlayıcı, amaca yönelik olmayan, fakat baskılanabilen burun çekme, göz kırpma, boğaz temizleme g
  • Randevu Al