Teknoloji bağımlılığına karşı 7 öneri!

Hayatımızdan çıkması neredeyse imkansız olan teknolojinin zararlarını en aza indirmek için uzmanlara kulak verin.

Büyükler kadar çocukların da hayatına giren teknoloji, onları gerçek dünyadan koparırken; fiziksel gelişimlerine, ruh ve beden sağlığına da önemli ölçüde zarar veriyor.

Hayatımızdan çıkması neredeyse imkansız olan teknolojinin zararlarını en aza indirmek için uzmanlara kulak verin.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Nöropsikiyatri Hastanesi AMATEM Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Onur Noyan, teknoloji bağımlılığının günümüzde yetişkinler kadar çocukları da etkilediğine dikkat çekiyor.

Teknolojiyi hayatımızdan tamamen çıkarmanın mümkün olmadığını belirten Yrd. Doç. Dr. Noyan, alınacak bazı önlemlerle bu etkilerin en aza indirilebileceğini söyledi. Noyan, teknolojik bağımlılıkla mücadelede ebeveynlerin yapması gerekenleri şöyle sıraladı:


İLETİŞİM KURUN!

“Koşullu mesajlar vermeden çocuklarınıza saygı ve sevgi gösterin. Çocuklarınızla aile, akraba ve arkadaş ziyaretlerine gidin. Ziyaretlere giderken teknolojik cihazları yanınızda götürmeyin.

KALİTELİ ZAMAN GEÇİRİN!

Küçük çocuklarla parklara ve spor merkezlerine, gençlerle sinema, tiyatroya ve maçlara gidilebilir.  Birlikte kitap, gazete ve dergi okuma saatleri planlayın.

OYUN OYNAYIN!

Çocuklarla birlikte halıda, yerde ya da masada karşılıklı ya da eşli oyunlar oynayın.

İYİ MODEL OLUN!

Ebeveynler diğer aile üyelerine davranışlarıyla örnek olmalıdır.  Evde bilgisayar üzerinden yapacağınız işleri ve teknolojiyi “çok acil” bir durum varsa bile belirli zaman aralıklarında ya da kısa süreli kullanmaya özen gösterin.

SORUMLULUK VERİN!

Çocuklarınıza yaşına uygun, ev içerisinde yapabileceği sorumluluklar verin.

SINIR KOYUN!

7 yaşından önce çocuklarınızı bilgisayar, laptop, İ-pad ve akıllı telefon ile tanıştırmayın. 7 yaşından sonra ise günde 1 saat olacak şekilde sizin eşliğinizde eğitsel oyunlar ile zaman geçirmesini sağlayın.

TAKİP EDİN!

Çocuğunuzun güvenli internet bağlantısı kullanmasını sağlayın,  arkadaşlarını tanıyın ve  internet kullanımını takip edin.”

Teknolojideki gelişmelerin hayatı kolaylaştırırken bilinçsiz kullanımın çeşitli sorunları da beraberinde getirdiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Noyan, internet kullanımı ile ilgili yapılan uluslararası bir çalışmada, Türkiye’de günlük 26 milyon kişinin internete girdiğini ve bu kullanıcıların internette ortalama olarak 280 dakika geçirdiklerini söyledi.

NPGRUP


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:20 Kasım 2015Yayınlanma Tarihi:18 Kasım 2015

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.