Tek sınav motivasyonu artırabilir

Üniversiteye giriş sınavlarında yapılan düzenlemeleri değerlendiren uzmanlar, ikili sınav yerine tek seferde gerçekleşecek sınavın öğrencilerin motivasyonları açısından yararlı olabileceğini vurguluyor.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç tarafından yapılan açıklamada Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavları’nın (LYS) kaldırılarak tek sınav sistemine geçeceği açıklandı.

Üsküdar Üniversitesi Eğitim Kurumları ve Rehberlik Hizmetleri Yöneticisi Uzm. Psk. Dan. Ece Tözeniş, yeni sistemle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Tözeniş, şunları söyledi:

 “Bu yıl son sınıfta sınavlara hazırlanan öğrenciler arasında yaptığım gözlemlerde ‘YGS çalışıyordum açıklamadan sonra çalışmayı bıraktım, yurtdışında bulunan üniversiteleri araştırmaya başladım’ söylemlerine şahit oluyorum. Adayların kafası çok haklı olarak karışık.

Yeni açıklanan tek sınav sisteminde bildiklerimiz;

-              YGS ve LYS’lerde olduğu gibi Mart ve Haziran aylarına yayılmış baraj sınavı(YGS) ve çoklu oturumlarla gerçekleşen sınavlar(LYS) yerine Haziran ayında tek bir hafta sonunda yapılacak sınav,

-              Mevcut sistemde var olan 18 puan türü yerine 4 puan türü,

-              Baraj puan uygulamasının devam etmesi,

-              Bazı bölümler için uygulanan baraj başarı sırasının devamı,

-              Var olan sistemde de olduğu gibi soruların Milli Eğitim müfredatından oluşacağı

-              Yeni sistemde Türkçe ve Matematik derslerinin ağırlıkta olacağı.”

İKİLİ SINAV SİSTEMİ DEVAMSIZLIĞA NEDEN OLUYORDU

Mart ayında düzenlenen YGS adayların belli zamanlarını bu sınava çalışmaya ayırıp sonraki dönemde motivasyonlarını düşmesine neden olduğunu belirten Tözeniş, “Mart ayından sonra LYS’lere hazırlanmaya başlayan öğrenciler, YGS sonuçlarına odaklanarak zaman yönetimlerinde problemler yaşıyor ve okula devamsızlıklarını artmasına neden oluyordu. Bu açıdan bakıldığında öğrencilerin sınava hazırlanmadaki motivasyonları açısından yararlı görünüyor” diye konuştu.

Tözeniş, 18 puan türünün adayların tercihlerini yaparken kafaların karışmasına neden olduğunu belirterek “Adaylar yeni açıklanan sistemde sayısal, eşit ağrılık sözel ve dil olmak üzere 4 puan türünden tercih yapabilecek” dedi.

Eğitim uzmanı Tözeniş, adayların kaygılarının sona erdirilerek sınav hazırlıklarına devam edebilmesi için YÖK ve ÖSYM’nin en kısa sürede açıklama yapması gerektiğini belirtti. Tözeniş, sistemin bu yıl uygulanıp uygulanmayacağı ve eğer bu yıl uygulanacaksa sistemin ayrıntılarının açıklanması gerektiğine de dikkat çekti.

 


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:30 Eylül 2017Yayınlanma Tarihi:29 Eylül 2017

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.