'Takip ediliyor gibi hissediyorum'

Üsküdar Üniversitesi NPSUAM Feneryolu Polikliniği'nden Prof. Dr. Orhan Doğan, ruh sağlığınızla ilgili sorularınızı cevapladı...

Üsküdar Üniversitesi NPSUAM Feneryolu Polikliniği'nden Prof. Dr. Orhan Doğan, ruh sağlığınızla ilgili sorularınızı cevaplandırıyor…

SORU

Bazı problemlerden dolayı kimseye haber vermeden iki gün ortadan kayboldum aramadım da kimseyi ve dönüp geldiğimde artık sanki kimse beni dikkate almıyordu. Herkes tavırlı kız arkadaşım hep yanımda ama benden her an ayrılacak gibi hissediyorum ve sürekli birilerinin takip ettiğini ve beni öldürecekleri aklıma geliyor.

CEVAP İnsanlar zaman zaman yalnız kalmak, "kafasını dinlemek" isteyebilir. Genel olarak bunda bir anormallik yoktur. Ortadan kaybolmanın mantıklı ve geçerli bir nedeni varsa, yakın çevreye haber verildiyse, sorun çıkmaz. Aksi halde, çevredekilere karşı bir tepki olarak algılanabilir ve çevredekiler de buna göre kendi davranışlarını belirler. Yalnız ve uyaransız kalmak bazı psikiyatrik belirtilere yol açabilir. Kız arkadaşınızla ilgili hissettikleriniz, aranızdaki ilişki ve kaybolma nedeniyle ilişkili olabilir. Düşünceleriniz hakkında bir şey söyleyebilmek için, mantıklı olduğuna veya olmadığına inanmanız, yakın zamanda yaşadığınız olaylar gibi bazı konularda bilgi gerekir. SORU Gecenin bir yarısı bilinç dışı ( hatırladığım zamanlar da oluyor)direk mutfağa giderek karnımı doyuruyorum.uzun yıllardır bu durumu yaşıyorum. Artık rahatsızlık boyutuna ulaştığı için yardım almak istiyorum. CEVAP Anlattığınız durum daha çok uyurgezerliğe benziyor. Uyurgezerlikte mutfağa gitme ve yemek yeme dışında başka davranışlar da görülebilir. Bu davranışlar kimi zaman tehlikeli de olabilir. Uyanınca bu davranışlar genellikle anımsanmaz. Durumunuzu netleştirmek için birden çok uyku EEG'si (elektroensefalografi-beyin elektrosu) çektirmek veya bir uyku merkezinde gece boyunca EEG çekilmesi uygun olur. Bunun için bir uyku merkezine başvurmanız gerekir. SORU Herkes hayal kurar ama ben abartıyor ve bazen hayal kurmanın ötesine geçerek hayallerimle mutlu oluyor kendimi motive ediyorum. Ciddi sigara bağımlısıyım ve sıvı içicisiyim. Çay ve sigarayı bir araya getirdiğimde bu hayaller ve derinlikleri büyüyor. CEVAP Hayal kurma tüm insanlarda görülen bir davranıştır. Sürekli olmazsa, bir zararının olmadığı düşünülür ve stresle baş etme yollarından biri olarak kabul edilir. Sizin durumunuz bu özelliklerden daha ileri düzeydedir. Hayalle gerçeği ayırt edip edememeniz, durumunuzu değerlendirmede en önemli ölçüttür. Hayallerle aşırı mutlu olmanız sizi gerçeklerden uzaklaştırıyorsa, tedavi edilmesi gereken bir durum var demektir. Aşırı hayalle kapıldığınız durumlar nikotin zehirlenmesiyle de ilgili olabilir. İlk yapılacak şeylerden biri, nikotin bağımlılığından kurtulmak veya hiç değilse, azaltmaktır. Daha sonra uyumunuz için bir psikiyatriste başvurabilirsiniz.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:16 Mayıs 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.