Takıntılar tedavi edilebilir mi?

"4 yıl önce kontrolden geçtikten sonra obsesyon tanısı kondu. Bu hastalık mezara kadar kişiyle gelen kaygı bozukluğu mudur yoksa tedavisi yüzde yüz olan bir tür geçici kişilik bozukluğu mudur ?"

Üsküdar Üniversitesi NPSUAM Feneryolu Polikliniği'nden Prof. Dr. Orhan Doğan, ruh sağlığınızla ilgili sorularınızı cevaplandırıyor…

DEPRESYONLA İLGİLİ HER TÜRLÜ BİLGİ İÇİN TIKLAYIN...

CİNSEL SORUNLARINIZ MI VAR? ÇÖZÜN...

TAKINTILARINIZI YENEBİLİRSİNİZ...

KİŞİLİK BOZUKLUKLARI İLE İLGİLİ BİLGİ ALMAK İÇİN TIKLAYIN...

ALKOL VE MADDE BAĞIMLILIĞINIZ VARSA ÜZÜLMEYİN, KURTULABİLİRSİNİZ'...

CİNSEL SAĞLIKLA İLGİLİ HER TÜRLÜ BİLGİYİ ÖĞRENİN..

SORU İşim gereği görüşmelerim oluyor. Bu görüşmelerin ilk 10 dakikasından sonra dağılıyorum sorulan soruları cevaplarken farklı konulara giriyor tekrar toparlamakta zorluk çekiyorum. Randevu saatine kadar normal iken randevu saati yaklaştıkça baskı hissediyorum. Konuşmaya başlarken nefesim sanki yetişmiyor. Soru sorulurken beklemiyorum, hemen cevaplamaya çalışıyorum, hızlı düşünüyorum bu da beni rahatsız ediyor. CEVAP İş görüşmelerinden önce bir miktar heyecan normaldir, aşırıya kaçınca işlevselliği bozar. Acelecilik, hızlı düşünme, bunlarla birlikte dikkat dağınıklığı çeşitli bozuklukların belirtisi olarak görülebilir. Bunlar arasında bipolar bozukluk, erişkin dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, obsesif kompulsif bozukluk sayılabilir. Bu bozukluklarda ek olarak tanı koymaya yardımcı olacak başka belirtiler de bulunur. Yaşanan belirtiler işlevselliği bozduğu için önemlidir ve durumun bir ruh hekimiyle gözden geçirilmesi uygun olur. SORU Dört yıl önce kontrolden geçtikten sonra obsesyon tanısı kondu. Bu hastalık mezara kadar kişiyle gelen kaygı bozukluğu mudur, yoksa tedavisi yüzde yüz olan bir tür geçici kişilik bozukluğu mudur? CEVAP Obsesif kompulsif bozukluk (OKB) anksiyete bozuklukları grubu içinde yer alan bir bozukluktur. Obsesyon ve/veya Kompulsiyonlar temel belirtilerdir. OKB ilaç tedavisiyle birlikte psikoterapi uygulanmasından yarar görür. Tedavinin başarı oranı %60-70 civarındadır. Obsesif kişilik tanısı konduysa, bu da psikoterapiden yarar görür. SORU Kırk dört yaşındayım. On beş yıldır panik atak var. Tedavi olamıyorum, yine tekrarlıyor. Tekrarlıyor. Bir de takıntılarım var. CEVAP Panik bozukluğunda ilaçlar panik nöbetlerini yatıştırır veya giderir; tekrarlama olasılığı vardır. Tekrarlamayı önlemek ve kalıcı iyiliği sağlamak için ilaç tedavisiyle birlikte psikoterapi de uygulanmalıdır. Panik bozukluğuyla takıntı hastalığı (obsesif kompulsif bozukluk) sıklıkla birlikte görülür. İkisinde de kullanılan ilaçlar aynıdır ve uygulanacak psikoterapi de benzerdir.

SORU SORMAK İÇİN TIKLAYIN…

TAKINTILAR TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?

ZAYIFLAMAYA ÇALIŞIYORUM OLMUYOR

SORU-CEVAPLAR...4. BÖLÜM

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...3. BÖLÜM

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...2. BÖLÜM

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...1. BÖLÜM


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:19 Kasım 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.