Sürekli parmaklarımı çıtlatıyorum

Sürekli parmaklarımı çıtlatıyorum. Günde 2- 3 kutu sakız çiğniyorum. Bunlar fiziksel ve ruhsal olarak bir sorun olduğunu gösterir mi?

CEVAP Parmak çıtlatmak başlangıçta bir sıkıntının göstergesi veya sıkıntıyı gidermek için bir girişim olarak kabul edilebilir. Bu davranış sürekli yapıldığında artık bir alışkanlığa dönüşür. Fiziksel olarak da sanki bir ihtiyaç gibi, bu davranışın yapılması gerekir. Bir hastalık olarak görülmese de, zZamanla eklem sorunlarına neden olabilir.  Sakız çiğnemek temel olarak bir ağız işlevidir. Genel olarak bebeklikteki aşırı doyum veya doyumsuzlukla, bir stresin giderilmesiyle, yememek veya içmemek için ağzın meşgul edilmesiyle ilgili olabilir. Sakız çiğnemek mide salgısını, dolayısıyla mide asitini artırır; mide hastalıklarına yol açabilir. Sakız çiğnemek de bir hastalık olarak kabul edilmemekle birlikte, ruhsal özelliklerin bir göstergesi olabilir ve fiziksel sorunlara yol açabilir.

SORU Panik atak yaşadım 2 defa. Kilo kaybı mutsuzluk hayattan zevk alamaz oldum.  Doktora gittim ilaç verdi, onlar da kilo yaptı.  Hayatım daha rahat oldu ama kilo yaptığı için ilaçları bırakmak istiyorum.

CEVAP Panik bozukluğunun kendisi ciddi sorunlara neden olduğu gibi, üzerine depresyon veya bir başka anksiyete bozukluğu eklenebilir. Panik bozukluğunda iyi olmanın yanı sıra, iyiliğin sürmesi de tedavinin amaçlarından biridir. Bunu sağlamak için psikoterapi de uygulanması, ilacın ortalama iki yıl kadar kullanılması önerilir. İlaçların çoğu iştahı açıp kilo aldırabilir. Bu yan etkiyi en aza indirmek için beslenmeye dikkat etmek, fiziksel hareketliliği artırmak gerekir. İlacı bırakma konusunda kişinin doktoruyla birlikte karar vermesi uygun olur.

SORU Yirmi sekiz yaşındaki oğlum kas hastası, (SMA tip 3) 17 yaşına kadar yürüyebildi.  Bu arada ailevi sorunlardan ben fazla ilgilenemedim, hiçbir psikoloji destek almadan başta okulu olmak üzere yaşamı değişti. Eski arkadaşları aramaz oldu, oğlum depresyona girdi, nasıl davranmalıyım?

CEVAP Tüm kronik hastalıklar insanları ruhsal yönden olumsuz etkiler. Bu hastalık ilerleyiciyse, etkisi daha çok olur. Umutsuzluk, çaresizlik, içe kapanma, sosyal ilişkilerde azalma, ilgilerde azalma, isteksizlik, isyan gibi duygu ve düşünceler yaşanabilir. Bu belirtiler uyum bozukluğu, anksiyete veya depresyon gibi bir psikiyatrik bozukluğunun belirtileri olabilir. Bu durumda var olan tedavi seçeneklerini uygulamaya ek olarak bir ruh hekiminden yardım almak uygun olur.

KENDİMLE SAVAŞIYORUM

İÇİMDE KORKU VE ENDİŞE VAR

SÜREKLİ ÖLÜMÜ DÜŞÜNÜYORUM

BEN ÇOCUK BAKMAK ZORUNDA MIYIM

ERKEK ARKADAŞIM OLUNCA MİDEM BULANIYOR

İKİNCİ EVLİLİĞİMİ YAPTIM AMA...

UYURKEN YAŞADIKLARIMI ANLATIYORUM

UYKUYA DOYAMIYORUMANNEM SİNİRLİ VE STRESLİ

KOKU TAKINTIM VAR

YÜKSEKLİK KORKUM VAR

ERGENLİKTEKİ KARDEŞİME NASIL DAVRANMALIYIM

#

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...3. BÖLÜM

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...2. BÖLÜM

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...1. BÖLÜM


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:22 Ocak 2024Yayınlanma Tarihi:15 Ocak 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.