Sürekli ağlıyorsa...

Bebeğiniz, çocuğunuz sürekli ağlıyor umu? Üzülmeyin bu önerileri okuyun.Bebeğiniz, çocuğunuz sürekli ağlıyor umu? Üzülmeyin bu önerileri okuyun. aglayanbebeklerMemorial Hizmet Hastanesi Psikoloji Bölümü'nden Uz. Psk. Sevda Sevimli Yurtseven, sürekli ağlayan ve her istediğini bu şekilde yaptırmak isteyen çocukların, anne babaların en rahatsız olduğu konulardan biri olduğunu belirterek, "Çocuğun ağlamasına kıyamayıp hemen istediğini yapmak veya 'dokunma, yapma' gibi kuralcı söylemler, çocuğun duygularını ve istediklerini sürekli ağlayarak belirtmesine neden olmaktadır" bilgisini verdi.

ÇOCUK GELİŞİMİ HAKKINDA HER ŞEY

Memorial Sağlık Grubu'ndan yapılan açıklamada, çocukların ağlama alışkanlıklarına ilişkin bilgiler paylaşıldı. Uz. Psk. Sevda Sevimli Yurtseven, çocuklarda sürekli ağlama davranışı hakkında bilgi vererek, anne babalara önerilerde bulundu. Bebeklerin ihtiyaçlarını ağlayarak haber verdiklerini ve zamanla ihtiyaçları karşılandıkça beklemeyi öğrendiklerini belirten Yurtseven, bebeklerin 1 yaş gibi hareket kabiliyetinin gelişmesiyle birlikte, özgürlük, özerklik ve bağımsızlık için çabalarken, ebeveynlerin bebeğe zarar gelmesinden korkarak sınırlamalar getirmeye ve kuralları öğretmeye çalıştıklarını kaydetti. Yurtseven, özellikle 2 yaş civarında hem anneye bağımlılık hem de özerk bir durum olduğunu, inatçılık ve ağlamaların bu dönemde çok sık görüldüğünü ifade etti. Öncelikle bu dönemde çocukların hareketli, keşfedici, karıştırıcı ve ısrarcı olduklarının bilinmesi gerektiğini aktaran Yurtseven, ancak bu olumsuz özelliklerin geçici olduğunu, 3 yaş gibi daha uyumlu, kurallara uyan ve beklemeyi bilen bir çocuk ortaya çıktığını belirtti.

YASAKLAR KONUSUNDA KESİN VE KARARLI OLMAK ÖNEMLİ Çocukların çok çabuk öğrendiklerinin ve kolay kolay unutmadıklarının altını çizen Yurtseven, "Örneğin çocuk şeker istediğinde, anne baba bunu istemediğini belirttiği halde çocuk ağlamaya başladığında sussun diye veriyorsa çocuk ağlama yoluyla istediklerini yaptırabileceğini öğrenmiş olur. Ödüllendirmeyi yanlış yapmamak için öncelikle yasaklar konusunda kesin kararlı olmak ve tutarlı davranmak bunun eşlerin ortak kurallarda anlaşmaları ve bunları uygulamaları gerekir" değerlendirmesinde bulundu.

Yurtseven, çocuğun ağlama alışkanlığını azaltmak için anne ve babalara önerilerini şöyle sıraladı: "Çocuğunuz oynanmasını istemediğiniz bir materyalle oynuyorsa, yavaşça elinden alarak ilgisini çekecek başka bir oyuncak vermelisiniz. Çocuğa rahatça oynayabileceği bir yer ayrılmalıdır. Çocuğa sürekli yapma, elleme, koşma demekten sakınmak gerekir. Çok sıkı veya çok rahat bir disiplin anlayışı çocuklara zarar verir. Olumlu davranışları ödüllendirilmeli, olumsuz davranışlarda tepki verilmeden çocuğun sakinleşmesi beklenmelidir. Çocuk her ağladığında istediğini yapmayarak bu davranışın işe yaramadığını ona gösterilmelisiniz. Çocuğa korkutarak disiplin vermek kısa süreli işe yarar uzun vadede çok zararlıdır. Çocuk ağladığında başkalarının yanından ayrılarak ağlamasının geçmesi için, dikkati başka noktalara çekilip, sakinleşince konuşmak ve anlatmak önemlidir. Olumlu davranışları ödüllendirme ve olumsuzları pekiştirmeme, 1-2 ay bunu denedikten sonra hala olumsuz davranışlar devam ediyorsa yaptığı davranış karşılığında geciktirmeden, belirli bir süre, sevdiği aktiviteden mahrum bırakmak uygulanabilir." A.A  

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:29 Kasım 2013Yayınlanma Tarihi:01 Aralık 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.