STRESTEN ETKİLENMEK GENLERE BAĞLI

DHA

Türk bilim adamı Turhan Canlı'nın yaptığı araştırmada, stresin bir insanı etkileyip etkilememesinin genlere bağlı olduğu tespit edildi.

Araştırmada, serotonin taşıyıcı geninin, bir kişinin stres yaratacak durumlarda depresyona girmesine sebep olan bir biçimi bulundu. Bilim adamları, genin bu biçiminin bulunmadığı insanların stresle başa çıkma konusunda daha güçlü olduklarını saptadılar.

Stony Brook Üniversitesi'nden Turhan Canlı, gen varyasyonlarının bir kişinin depresyona meyilli olup olmadığını belirlediği konusunda çeşitli klinik verilerin zaten bulunduğunu belirtti. Canlı, ancak bu teorinin daha önce nörosistemler seviyesinde desteklenmediğini kaydetti.

Canlı ve çalışma arkadaşları, 48 sağlıklı gönüllü üzerinde yaptıkları araştırmada, beynin ilgili bölümlerindeki kan akışını ölçmek için fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme (fMRI) yöntemi kullandılar.

Araştırma sonunda, söz konusu gen varyasyonuna sahip olanlarda ve stresin yoğun olduğu kişilerde, beynin depresyon ve endişe gibi duygularla ilgili "amigdala" bölgesinin aşırı çalıştığı görüldü. Bu kişilerde, depresyon kaynaklarından olan kuruntulu düşünce seviyesinin yüksek olduğu belirlendi.

Diğer gruptaki kişilerde ise "amigdala" faaliyetinin daha düşük olduğu belirlendi. Canlı, bu kişilerin "ucunda ölüm yok ya" diye düşünen tipte insanlar olduklarını söyledi.

Canlı, "Eğer bu gen varyantına sahipseniz ve stres kaynaklarına karşı iyi mücadele edemediğinizi görüyorsanız, o vakit kendinizi stresten mümkün olduğunca uzak tutmalısınız" dedi.

Araştırma "Proceedings of the National Academy of Sciences" dergisinde yayımlandı.


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:18 Kasım 2011Yayınlanma Tarihi:19 Ekim 2009

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.