Strese ne kadar dayanıklı sınız?

Hem psikolojik hem de fizyolojik sonuçları olan strese karşı ne kadar dayanıklıyız? Bunun için bir kağıt ve kaleminizin olması yeterli.

Hem psikolojik hem de fizyolojik sonuçları olan strese karşı ne kadar dayanıklıyız? Bunun için bir kağıt ve kaleminizin olması yeterli.

Stres hayatımızın olmazsa olmazı, vaz geçilmezi. Öyle ki yaşamın her anında hemen hepimiz stresle karşı karşıya kalırız. Kimimiz strese neden olarak havayı, aileyi, işi, çevreyi, toplumu kimimiz ekonomiyi, politikayı, siyaseti kimimiz ise geçmişi neden olarak gösterir. Nedenleri çoğaltmak ise gayet mümkün. Peki hem psikolojik hem de fizyolojik sonuçları olan strese karşı ne kadar dayanıklıyız? Bunun için bir kağıt ve kaleminizin olması yeterli. Sorulara cevap verin ve stres karşısında ne kadar güçlü olduğunuzu görün.

STRESTEN KOLAYCA KURTULUN

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan Timaş Yayınları’ndan okuyucusuyla buluşan “Mutluluk Psikolojisi” isimli kitabında strese karşı dayanıklılığınızı görme fırsatı sunuyor. Siz de strese karşı ne kadar dayanıklı olduğunuzu görmek istiyorsanız soruları cevaplayın. Sorulara verdiğiniz cevapların karşılarındaki rakamları toplayın. Boyuma uygun kilodayım Her zaman 1 Çok sık 2 Sık 3 Bazen 4 Hiçbir zaman 5 Sağlığım iyi (görme, işitme, dişleri kapsayacak şekilde) Her zaman 1 Çok sık 2 Sık 3 Bazen 4 Hiçbir zaman 5 Haftada en az dört gece 5-8 saat uyurum Her zaman 1 Çok sık 2 Sık 3 Bazen 4 Hiçbir zaman 5 Günde en az bir kez sıcak yemek yerim Her zaman 1 Çok sık 2 Sık 3 Bazen 4 Hiçbir zaman 5 Haftada en az iki kez terleyecek kadar spor yaparım Her zaman 1 Çok sık 2 Sık 3 Bazen 4 Hiçbir zaman 5 Gün içinde dinlenmek için kendime zaman ayırırım Her zaman 1 Çok sık 2 Sık 3 Bazen 4 Hiçbir zaman 5 Zamanı iyi kullanabilirim Her zaman 1 Çok sık 2 Sık 3 Bazen 4 Hiçbir zaman 5 Hafta da en az bir kez eğlenmek için bir şey yaparım Her zaman 1 Çok sık 2 Sık 3 Bazen 4 Hiçbir zaman 5 Temel harcamalarımı karşılayacak gelirim vardır Her zaman 1 Çok sık 2 Sık 3 Bazen 4 Hiçbir zaman 5 Dinsel inançlarım bana güç verir Her zaman 1 Çok sık 2 Sık 3 Bazen 4 Hiçbir zaman 5 Düzenli sosyal faaliyetlere katılırım Her zaman 1 Çok sık 2 Sık 3 Bazen 4 Hiçbir zaman 5 Çok sayıda tanıdığım ve arkadaşım vardır Her zaman 1 Çok sık 2 Sık 3 Bazen 4 Hiçbir zaman 5 Şahsi konularda güvenebileceğim arkadaşlarım vardır Her zaman 1 Çok sık 2 Sık 3 Bazen 4 Hiçbir zaman 5 Ailemle veya birlikte yaşadığım insanlarla sorunlarımızı sık sık konuşuruz Her zaman 1 Çok sık 2 Sık 3 Bazen 4 Hiçbir zaman 5 50 km içinde güvenebileceğim bir yakınım vardır Her zaman 1 Çok sık 2 Sık 3 Bazen 4 Hiçbir zaman 5 Sevgimi, duygularımı insanlarla paylaşırım Her zaman 1 Çok sık 2 Sık 3 Bazen 4 Hiçbir zaman 5 Sıkıntılı, sinirli olduğumda duygularım hakkında kolaylıkla konuşurum veya rahatlama yolu bulurum Her zaman 1 Çok sık 2 Sık 3 Bazen 4 Hiçbir zaman 5 Hiç içmem veya içtiğim sigara günde yarım paketi geçmez Her zaman 1 Çok sık 2 Sık 3 Bazen 4 Hiçbir zaman 5 Hiç içmem veya içtiğim içki haftada beş kadehi geçmez Her zaman 1 Çok sık 2 Sık 3 Bazen 4 Hiçbir zaman 5 İçtiğim çay, kola, kahve günde üç fincanı geçmez Her zaman 1 Çok sık 2 Sık 3 Bazen 4 Hiçbir zaman 5 Sorulara verdiğiniz rakamları toplayın ve toplam puandan 20’yi çıkarın. 30-60 arası: Stresten zarar görme 1 yıl içinde %10'dur. 61-75 arası: Stresten ciddi zarar görme 1 yıl içinde %40'tır. 76'nın üstü: Stresten çok zarar görme 1 yıl içinde %80'dir. Şaban Özdemir (NPGRUP)  

Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:12 Eylül 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.