Strese Karşı...

BELİRSİZLİK BAŞARISIZLIĞI TETİKLER
Memory Center Nöropsikiyatri Merkezi Ergen Psikoloğu Orhan Gümüşel ise sorunun temelinde kişinin hissettiği özgüven düşmesi, gittikçe yoğunlaşan işe yaramama duygusu, öğrenilmiş başarısızlık ve kişiden beklentilerin zorlamaları olduğunu söyledi.

Strese Karşı...
1. Doğru hedef ve planlama stratejileri.
2. Stresi yönetmek.
3. Sınav+Stres+Kaygı üçlemi ve çözüm önerileri.
4. Olumsuz senaryoyu olumluya çevirme.
5. Verimli öğrenme ve çalışma koşulları.
6. Rahatlama teknikleri; nefes egzersizleri ve otorelax teknikleri.
7. Psikiyatrik tedavi: Kombine tedavi anlayışı.

Sınav kaygısı ve sonuçları

1. Performans kaygısı ve başarı korkusunun gelişmesi
2. Kırılma dönemleri ve nedenleri
3. Depresyon, uyku ve yeme bozulmaları
5. Somatizasyon
6. Tikler ve diğer dürtü kontrol sorunları
7. Obsesif-kompulsif bozukluklar

Sakin olun, kaygılanmaya gerek yok!

Sınav kaygısının duygusal, zihinsel ve davranışsal belirtileri olur. Yanılgıya kapılmamak için rahat olun

Başarısızlığa yol açan nedenlerin geniş bir yelpazeye yayıldığının altını çizen Orhan Gümüşel, şunları söyledi:

Sınav kaygısının duygusal belirtileri
Kaygının duygusal belirtilerini yaşayan bir kişi sosyal yargılamalarında ve sentez gücünde handikaplar yaşar. Yaşadığı kaygı nedeniyle bu yaşantı üzerine yoğunlaşan kişi, çevresini ve bu çevrede olanları yaşananlara sanki bir perdenin arkasından bakıyor gibi flu bir şekilde görür ve değerlendirmelerinde yanılgıya düşebilir. Yanlış anlamalar ve bu anlamalara dayanarak yapılan hatalı yorumlar, alınganlık, eleştiriye kapalı olma ya da çok fazla eleştirme, olaylara ve kişilere negativist ve güvensiz yaklaşma, çabuk sinirlenme, tutarsız tepkiler ve söylemler, kişiselleştirme ve sorun odaklı davranma eğilimi gibi...

Zihinsel belirtileri
Kaygının zihinsel belirtileri özellikle öğrenmenin kitlenmesi şeklinde ortaya çıkmaktadır. Kaygı ile beyinde artan stres salgıları beyin biyokimyasında normal işleyişten farklılaşmaya neden olur ki bu şu anlama gelir beyin öğrenmek için yani algılama, anlama ve kaydetme ile ilgili kullanacağı enerjiyi kaygının dindirilmesinde harcayabilir. Böyle olduğu bir durumda, kişi adaptasyon sorunları, dikkatini toplayamama, konsantrasyon bozulmaları gibi sorunlar yaşar ve ardışık bir yaşantı olan öğrenme sağlıklı oluşamaz.

Davranışsal belirtileri
Sıkıntılı, tedirgin, oturduğu yerde hareketli, elini kolunu koyacak yer bulamaz halde olan, sık sık parmaklarını çıtlatan, konuşurken vücudunun bir parçası ile ya da devamlı giysileri ile oynayan birisi 'kaygı yaşıyor' demektir. Karar alma ve uygulama becerilerinde zayıflama, tutarsız mesajlar verme, pasif-agresif savunma yapılanmaları gibi kişinin performansını ve uyumunu engelleyici davranış biçimleri gelişir.
 


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:18 Kasım 2011Yayınlanma Tarihi:17 Haziran 2006

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.