Stres orta sınıfı seviyor

Stres insan vücudunu çökerten çağın en önemli sorunlarından biri. Psikolojik bir sorun gibi görülse de daha çok ortamdan kaynaklanan bir durum. Bazı meslekler de stresi sürekli kılan ortamlar yaratıyorlar. Ve stres, sanıldığı gibi yöneticileri değil, yönetilenleri tehdit ediyor.

Yoga, meditasyon, reiki, relaksoloji yöntemlerini öğreniyoruz; daha sakin kalabilmek için bitki karışımlarından oluşan çayları içiyoruz; doğru nefes almayı başarırsak daha sakin kalabileceğimizi umuyoruz; ama stres peşimizi bir türlü bırakmıyor. Çünkü hayatın ritmi sürekli olarak stresi sunuyor bizlere. Büyük holdinglerin sorumluluk sahibi patronlarından bir montaj işçisine kadar herkes, stresi iliklerine kadar hissederek yaşıyor. Milyarca insanı pençesine alan ve çağın sorunu olarak nitelenen stres, bazı meslekleri yapanları daha da çok etkiliyor ve birçok hastalığa da zemin hazırlıyor. Kalp damar rahatsızlıkları, tansiyon, depresyon, anksiyete gibi rahatsızlıkların çoğunun temelinde stres yatıyor.

Psikiyatri uzmanlarına en stresli on mesleği ve nedenlerini sorduk. Aldığımız cevaplar, bu mesleklerin sahiplerini biraz daha düşündürecek gibi... Aslında, genel kanının aksine, en stresli olanlar yönetici kadrolar değil. Tam tersi, monoton ve itibarı düşük işlerde çalışanların stresleri daha fazla; çünkü, işlerini yürütürken kontrol güçleri az. Yani, işlerini çok iyi yapmaları bekleniyor ama karar alma yetkileri yok.

Örneğin, kişisel kontrolün mümkün olmadığı, günlük rutinde rahatlama olanağının bulunmadığı, vatandaşla direkt ilişki içinde olunan, talep ve beklentinin çok ama bağımsız karar alma yetkisi bulunmayan işlerde çalışanlarda 3 misli daha fazla yüksek tansiyona rastlanıyor.

 

Kaynak: Füsun SAKA,  Tempo Dergisi Kasım 2004


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:18 Kasım 2011Yayınlanma Tarihi:22 Nisan 2006

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.