STRES KALP KRİZİNE YOL AÇIYOR

DHA

Bilim adamları stresin kalp krizine yol açtığını ilk kez laboratuar deneyleriyle kanıtladı. Stresten uzak durun!

Daily Mail’in haberine göre, Londra Üniversitesi’nde gerçekleştirilen araştırmanın sonuçları Europeran Heart Journal dergisinde yayınlandı.

Araştırma çerçevesinde, yaşları ortalama 62 civarında bulunan 514 kadın ve erkek gönüllü stres testine sokuldu. Çeşitli zihin testleriyle stres düzeyleri artırılan deneklerden daha sonra tükürük örnekleri alınarak kortizol adlı stres hormonunun düzeyleri ölçüldü. Vücut, kortizolü fiziksel veya zihinsel strese maruz kaldığı durumlarda üretiyor. Kortizol hormonu damarların daralmasına yol açıyor.

Araştırma çerçevesinde tükürük örnekleri alınan denekler diğer taraftan da damar taramasına tabi tutularak, damarlar duvarlarındaki kalınlaşma miktarları ölçüldü.

Yapılan testler, kortizol düzeyi yükselen deneklerde damar sertliğinin diğerlerine göre en az iki kat arttığını gösterdi.

Araştırma ekibinin başında bulunan Profesör Avijit Lahiri, araştırmanın, koroner kalp hastalığıyla stres arasında doğrudan bir bağlantı bulunduğunu ilk kez kanıtladığını bildirdi.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:21 Ocak 2010

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.