Stres hormonu saldırganlaştırıyor

Macar ve Hollandalı bilim adamlarından oluşan bir araştırma ekibi stres altında bulunan insanların diğer zamanlara göre daha saldırgan davrandıkları sonucuna vardı. Bu bağlantıyı farelerde kanıtlayan araştırma ekibi hayvanlardaki bir saldırganlık merkezinin etkinleşmesi halinde bir stres hormonunun da daha fazla salgılandığını fark ettiler.

Bu beyin bölgesi ne kadar çok etkinleşirse kanda o kadar fazla stres hormonu bulunuyor. Araştırma yazısı ‘Behavioral Neurascience’ dergisinde yayımlanan Leiden Üniversitesi’nden Menno Kruk, beş deneyle 53 fareyi incelemiş. Hayvanlara insandaki stres hormonu kortizola benzeyen, kortikosteron aşılandığında, fareler sadece birkaç dakika içinde saldırgan davranışlar sergilemeye başlıyorlar.

Hipotalamusta duyguların işlenmesinden sorumlu bir bölgenin elektriksel olarak uyarılmasıyla da birdenbire stres hormonu salgılanmakta. Fareler normalde bu tür bir beden reaksiyonu ancak potansiyel bir düşman veya diğer stres faktörlerinin etkisinde kaldıklarında gösterirler.

Stres hormonlarının görevi normalde bedendeki enerji rezervlerini sağlamlaştırmak, bedeni kaçışa veya saldırıya hazırlamaktır. Fakat son araştırma, belli durumlarda beynin de devreye girdiğini göstermekte. Buna göre stres hormonu ve saldırganlık merkezi arasındaki Feedback halkasını çalıştırmak için tek bir anlaşmazlık yeterli diyor araştırmacılar. Bu bağlantı öte yandan stres altındaki insanların neden daha zor sakinleştiğini de göstermekte.

 

Kaynak: Hürriyet Bilim, Haziran 2004


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:18 Kasım 2011Yayınlanma Tarihi:22 Nisan 2006

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.