STRES HASTA EDİYOR

Milliyet

Stres içindeki anne babaların hem kendilerini hem de çocuklarını hastalıklara açık hale getirdikleri ortaya çıktı.

ABD'deki Rochester Üniversitesi'nce yapılan araştırma, kaygılı ve yılgın bir yaşam tarzı süren anne babanın çocuklarının daha sık hasta olduklarını ortaya koydu. Araştırmada ailedeki stres ile çocukların bağışıklık sistemi aktivitesi arasında ilişki olduğu da saptandı. Stresin bağışıklık sistemini etkilediği ve kişiyi enfeksiyon ve hastalıklar karşısında güçsüz kıldığı daha önceden biliniyordu.

ANCAK, "Beyin, Davranış ve Bağışıklık" adlı tıp dergisinde yayımlanan son araştırma, sorunun ebeveynden çocuklara transfer edildiğini gösterdi. Dr. Mary Caserta liderliğindeki araştırma grubu, 3 yıl boyunca 169 çocuğun ebeveynini izledi. Ebeveynleri stres altındaki çocukların ötekilere göre çok daha fazla hastalandıkları belirlenirken bu çocukların kanlarındaki bağışıklık hücrelerinin daha çok olduğu da görüldü.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:23 Kasım 2009

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.