STRES, BEYİN HÜCRELERİNİ ÖLDÜRÜYOR

STRES, BEYİN HÜCRELERİNİ ÖLDÜRÜYORModern hayat ve stresli iş dünyası sağlığı olumsuz etkiliyor. İş hayatında ve günlük yaşam akışı içinde oluşan stres, vücutta olumsuz hormonların salınmasına yol açıyor.

ABD'li nöroloji uzmanları, yaptıkları araştırmada aşırı strese maruz kalanların beyin hücrelerinin öldüğünü belirlediklerini söylüyor. Araştırmayla ilgili açıklama yapan Bursa Özel Bahar Hastanesi'nden Dr. Yavuz Okur da aşırı stresin, beynin hafıza, öğrenme ve duygulardan sorumlu hücrelerini öldürdüğünü, yeni hücrelerin yetersizliğinin de depresyona yol açtığını dile getiriyor. Stresin kalp ve dolaşım sistemini de altüst ettiğine dikkat çeken uzmanlar, fast-food türü gıdalardan uzak durmayı, stresi yenmek için ise mesai sonrası yürüyüş yapmayı, bisiklete binmeyi ve yüzmeyi öneriyor. Konya Vakıf Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ahmet Kuzgun, günümüzde işe veya okula yetişmek için yürümekten ziyade ulaşım araçlarının yaygın olarak kullanıldığını ifade ediyor. Bu durumun bedensel aktiviteyi en aza indirdiğini vurgulayan Kuzgun, stres ve koşuşturmanın modern hayatın kolay değiştirilemez gerçekleri haline geldiğini bildiriyor. Kalp sağlığı açısından stresli bir günün sonunda spor yapmayı öneren Kuzgun, şunları kaydediyor: "En basit şekliyle yarım ile 1 saatlik yürüyüş, bisiklete binme, yüzme gibi bedensel faaliyetler tansiyonu kontrol altına alır, kolesterolü düşürür. Şişmanlık ve şeker hastalığının önlenmesinde büyük önem taşır. Kişi spor sırasında zihnini alabildiğince boşaltır ve salgılanan birtakım hormonlarla kendini mutlu hisseder." İş arasındaki yemeklerde fast-food'dan uzak durup meyve ve sebzeyle beslenmeyi tavsiye eden Op. Dr. Ahmet Kuzgun, böylece kalp-damar sağlığına önemli katkı sağlanmış olacağını kaydediyor. Kuzgun'a göre, modern dünyada sağlıklı yaşamak için spordan ve sağlıklı beslenmeden vazgeçmemek gerekiyor.

Ünal Livaneli

 

KAYNAK: www.zaman.com.tr


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:25 Ekim 2008

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.