Stres ağız estetiğini bozuyor

Günümüzde yoğun iş ve sosyal hayat temposuna bağlı olarak artan stres, vücutta pek çok rahatsızlığa zemin hazırlıyor.

Stres, ağız diş sağlığı ve estetiği üzerinde de olumsuzluklar oluşturmaktadır. Ağız, Yüz ve Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr .Dt. Murat Metin, stresin ağız ve diş sağlığı üzerindeki etkilerini anlattı.

SON YILLARIN EN YAYGIN HASTALIKLARINDAN BİRİ OLARAK GÖRÜLEN BRUKSİZM NEDİR?

Gece uyku sırasında, bilinçaltına bağlı olarak istemsiz olarak dişlerin gıcırdatılmasına, sıkılmasına “bruksizm” demekteyiz. Bruksizm  son yıllarda çok daha fazla karşımıza çıkmaktadır. Diş sıkan kişilerin pek çoğu bu alışkanlıklarının farkında olmayabilir. Uyku esnasında kişiyle aynı ortamda bulunan kişiler gıcırdatma seslerini fark edebilirler. Diğer önemli  belirtileri de sabah uyanıldığında, yüzde, çiğneme kaslarında tutulmuşluk hissi, yorgunluk  gün içinde zaman geçtikçe azalan ağrıdır. Bazı  kişiler gün içinde de dişlerini farkında olmadan sıkabilmektedirler.

BRUKSİZM NEDİR?

Diş sıkmanın sonuçlarından biri dişlerde meydana gelen aşınmalardır. Diş hekimleri diş minesindeki aşınmalara bakarak kişinin bruksizm hastası olduğunu kolaylıkla anlayabilirler. Dişlerin üzerine gelen bu aşırı kuvvetler, diş minesini aşınmasına, dişlerden çenelere yayılan yaygın ağrılara, diş eti rahatsızlığı olanlarda hızlı kemik ve diş kayıplarına neden olabilir. Dişlerin aşınmasına bağlı yüz yüksekliğinde dikey yönde oluşan azalma, dudak köşesi kırışıklıklarının artmasına, kişinin daha yaşlı bir yüz görünümüne sahip olmasına neden olur.

HÜRRİYET


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:07 Eylül 2016Yayınlanma Tarihi:06 Mayıs 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.