Sosyal medyada dedektif anneler

Sosyal medyayı çocuklarını muhtemel risklere karşı korumak, onları uzaktan gözetim altında tutabilmek için kullanıyor. Özellikle de Anneler. Peki ya bu ne derece doğru?

Sosyal medyayı çocuklarını muhtemel risklere karşı korumak, onları uzaktan gözetim altında tutabilmek için kullanıyor. Özellikle de Anneler. Peki ya bu ne derece doğru?

anneİnternet kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte günden güne çeşitlenen sosyal paylaşım platformları, iletişim şekillerini değiştirmekle birlikte ilişkileri de dönüştürüyor.Bu dönüşüm zamanla bir takım risk ve suiistimalleri de beraberinde getiriyor. Özellikle gelişen sanal ilişkiler, çocuk ve ergenleri çoğu zaman olumsuz etkileyebiliyor. Bu olumsuzluğun önüne geçmek isteyen birçok ebeveyn ise sosyal medyada dedektif rolüne soyunuyor. Sosyal medyayı çocuklarını muhtemel risklere karşı korumak, onları uzaktan gözetim altında tutabilmek için kullanıyor. Özellikle de Anneler. Peki ya bu ne derece doğru?  

ÇOCUK GELİŞİMİ HAKKINDA HER ŞEY

  Psk. Çağla Emeksiz Kınalı Son dönemlerde yapılan istatistikler ve paylaşılan veriler, internet kullanımının artmasıyla birlikte annelerin de sosyal medyada ki sayısının her geçen gün arttığını gösteriyor. Öyle ki son yıllarda internete anne giriş sayısının yüzde 400 büyüdüğü, milyonlarca annenin facebook ve twitter da bulunduğunu ortaya koyuyor. Bu sayısı ise her geçen gün artıyor. Peki son dönemlerde annelerin sosyal medyaya bu kadar ilgi göstermesinin altında yatan ne? Uzmanlar, sosyal medyayı annelerin; çocukluk arkadaşlarını bulmak bahanesini göstererek girerek asıl amaçlarının çocuklarını denetlemek olduğunu vurguluyor. Araştırmalar da aslında ifade edildiği üzere bunu doğruluyor. Annelerin tamamına yakını çocuklarını 7 gün 24 saat gözetim altında tutmak adına sosyal medyada var olduğunu gösteriyor. Sanal dünyada çocuklarını olumsuzluklar karşısında annelerin bu yönde koruma gayreti doğru mu? Uzmanlar bu konuda ne düşünüyor? Üsküdar Üniversitesi NPİstanbul Nöropsikiayatri Hastanesi Çocuk Ergen Uzman Psikoloğu Çağla Kınalı, sosyal medyayı annelerin çocuklarını tehlikelerden koruma içgüdüsünün bir sonucu olarak kullandığını söyledi. Sosyal medyanın anneler için özellikle ergenlik çağındaki çocuklarının sosyal ilişkilerini, karşı cins ilişkilerini, sosyal iletişim dilini vs. öğrenebilecekleri değerli bir kaynak olduğunu vurgulayan Kınalı, takibin sınırlı ve saygılı bir şekilde çocuğunun iletişim özgürlüğünü kısıtlamadan yapılması gerektiğini kaydetti. Klinik Uzman Psikolog Kınalı, öncelikle annenin çocuğuyla sağlam bir iletişim kurmasının gerekliliğini belirtti. Çocuğun anneye yalan söylemek zorunda kalmaması durumunda annenin de facebook ve twitter'a çocuğunu denetlemek amacıyla girmek zorunda kalmayacağını vurgulayan Kınalı, bu noktada anne ve çocuk iletişiminin çok önemli olduğunu kaydetti. Kınalı ebeveynleri dedektifçilik oynamamaları konusunda da uyarıyor. “Sosyal medya çocukla iletişim için değil çocuğun yaşı ve deneyimlerinin yetersizliği nedeniyle muhakeme edemeyebileceği tehlikeli durumların kontrolü için güzel bir araç olabilir. Yani amaca uygun kullanıldığında sosyal medya herkes için faydalıdır.” Şaban Özdemir (NPGRUP)

Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:28 Ocak 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.