Sosyal fobiklerin beyin okuma çalışması

Sosyal fobiklerin beyin okuma çalışmasıSosyal fobikler karşılarındaki insanların beynini okumaya çabalıyor, okuduğunu sanıyor ve 'Hakkımda olumsuz düşünmeye başlayacaklar, rezil olacağım, ellerim titreyecek, insanların gözlerine bakamayacağım, bunu kesinlikle anlayacaklar ve beni reddecekler' diyor.

Tedavi sürecinde kısaca yapılan Neuro-Biofeedback yöntemi

Bireysel psikoterapi ve gevşeme egzersizleri ile birlikte kullanılan Neuro- Biofeedback tekniği ile; kişiye özel opsiyonel ayar yapabilme imkanından yararlanılabilir. Kişiye rahatsızlığıyla ilgili farkındalık kazandırmak, motivasyonunu arttırmak, bireysel psikoterapide kazandığı davranış değişikliklerinin beyninde ne tür bioelektriksel görünüm kazandığıyla ilgili geribildirim vermek suretiyle düşüncelerine hakim olabilme yeteneği kazandırılır.

Fobi ile kaygı birlikte seyreder mi?


Kaygı bozuklukları deyince, bu başlık altında yaygın anksiyete (genelleşmiş kaygı bozukluğu), fobiler, obsesif kompulsif bozukluk, travma sonrası stres bozukluğu gibi bir grup hastalık tanımlanmıştır. Genelleşmiş kaygı bozukluğu, güne yayılan bir olumsuz beklenti içinde olunması durumudur. Çoğu zaman nedeni de yoktur bu durumun ama kişi sürekli olarak göğsünde bir baskı, bunaltı hissi, nefes alamama durumu, kaslarda gerginlik, ağız kuruması, ellerde, kollarda, yüzde uyuşmalar gibi bedensel şikâyetlerle giden bir durum yaşar. Bu durumu daha çok kadınlarda görüyoruz.

Sosyal fobikleri en tedirgin eden durum


Çoğu sosyal fobik kişilerde izlediğimiz durum şu; en çok tedirgin oldukları şey, daha bir yerde birileriyle konuşmaya başlamadan önce, sanki olay gerçekleşmiş gibi kafalarında bu olayı kurgu halinde yaşamalarıÖ Bu kişiler karşılarındaki insanların beynini okumaya çabalıyor, okuduğunu sanıyor ve "Benim hakkımda olumsuz düşünmeye başlayacaklar, tedirginlik yaşayacağım ve rezil olacağım, ellerim titreyecek, insanların gözlerine bakamayacağım, bunu kesinlikle anlayacaklar ve beni reddecekler" diyor.

Yani ilişkiye bu tür bir ana fikirle başlıyor. Burada en önemli şey, sosyal fobik kişilerin yorum yapıp, yaptıkları yoruma kendilerinin de inanması ve o tedirgin edici durumun gerçekmiş gibi olduğunu düşünerek hareket etmeleridir.

SORUN OTORiTEYE KARŞI MI?


O nedenle kiminle konuşurlarsa konuşsunlar aynı şekilde tedirgin oluyorlar. Üstelik karşılarındaki kişi kendi seviyelerinin de altında olabilir bu ille de üst seviyedeki kişilere, otoriteye karşı gelişmez. Ve bu durumda, kendileri ürkek davrandığı için karşılarındaki kişi de ne olduğunu anlamıyor ve ne yapıyor diye şaşırarak mesafe koyuyor onlarla olan ilişkisine. Sosyal fobik kişilerin bunu fark etmeleri gerekiyor.

UZM. DR. SEMRA BARİPOĞLU
UZM. PSK. YILDIZ BURKOVİK

KAYNAK: //www.bugun.com.tr/haber_detay.asp?haberID=36072


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:13 Ağustos 2008

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.