Sonsuz yaşamın sırrı solucanlarda

Su birikintileri ve göllerde yaşayan yassı solucanların kendilerini yenileme yeteneği sayesinde sonsuza dek yaşayabildiği ortaya çıktı.

İngiliz bilim adamları, su birikintileri ve  göllerde yaşayan yassı solucanların kendilerini yenileme yeteneği sayesinde  sonsuza dek yaşayabildiğini ileri sürdü.

İngiliz Telegraph gazetesinin haberine göre Nottingham Üniversitesi  araştırmacıları, tek bir solucandan yaklaşık 20 bin solucanlık bir koloni  oluşturmayı başardı. Solucanı parçalara ayıran ve her bir parçanın yeni bir solucana  dönüşmesini gözlemleyen araştırmacılar, solucanın kendini yenileme yeteneğinin  bilim adamlarına insanların sonsuza dek genç kalabilmesine olanak tanıyan  yöntemler geliştirmesi için yardımcı olabileceğini söyledi. Araştırmayı yöneten Aziz Ebubekir, solucanların kendilerini yenilerken  DNA'larının telomer adı verilen çok önemli bir parçasının uzunluğunu  koruyabildiklerini keşfetti. Araştırma sırasında yassı solucanların hem cinsel yollardan hem de  bölünerek üreyen iki cinsinin incelendiği ve her iki türün de kendini yenileme  özelliğine sahip olduğu bildirildi. Sürekli yeni kas, deri, iç organı ve hatta beyin üreterek kendini  yenileyen solucanların bölünerek çoğalan türü, aynı zamanda çok önemli bir enzimi  de yenilebiliyor. Telomer uzunluğunun, hücrelerin yaşlanmasında çok önemli bir rol  oynadığına işaret eden araştırmacılar, kromozomların uçlarında bulunan  telomerlerin, kromozomların hasar görmesini engelleyerek hücre işlevlerinin  yitimini önlediğini söyledi. Araştırmacılar, telomerlerin kısalmasının yaşlanmayı hızlandırdığını  kaydetti.

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:28 Şubat 2012Yayınlanma Tarihi:04 Mart 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.