Son 5 yılın alanında ki en iyi tezi

Üsküdar Üniversitesi öğretim görevlisi Melek Çaylak, yüksek onur belgesine layık görüldü.

Üsküdar Üniversitesi öğretim görevlisi Melek Çaylak, “Değişen Tesettür Algısı: Üniversite Gençliği Üzerine Sosyolojik Bir Araştırma” isimli yüksek lisans teziyle son 5 yılın en iyi tez çalışması seçilerek, yüksek onur belgesine layık görüldü.

Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, son beş yılda çalışılan lisansüstü tezler arasında yaptığı değerlendirmede Melek Çaylak’ın “Değişen Tesettür Algısı; Üniversite Gençliği Üzerine Sosyolojik Bir Araştırma” isimli yüksek lisans tezini alanında en iyi tez çalışması seçti.

Üsküdar Üniversitesi öğretim görevlisi Melek Çaylak’a, Sakarya Üniversitesinde gerçekleştirilen tören ile Yüksek Onur Belgesi ve plaketi takdim edildi.

Çaylak, ‘Değişen Tesettür Algısı: Üniversite Gençliği Üzerine Sosyolojik Bir Araştırma’ çalışmasına ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu.

“Tesettür kavramı temel mahiyeti ve amacı açısından İslam dini kapsamında değerlendirilecek dini bir pratiktir. İslam’da kadının giyim konusundaki sınırlarının belirlenmesi, bedenin gizlenmesi açısından tesettür kavramı önem taşımaktadır. Fakat modernleşme ekseniyle değişme ve gelişmeler gösteren tesettür anlayışının, tüketim kültürü ve moda ile birleşen, bu modern çağın gereklerine ayak uyduran yeni bir tesettür anlayışı ve imajıyla karşı karşıya kaldığı görülmektedir. Özellikle gençlerin giyim tercihlerinde tesettürün modernleşme dinamiklerinden etkilenmesi söz konudur. Giyim tercihi olarak tesettürün, dinin talepleri ile moda, sosyal çevre, modernizm ve tüketim kültürünün de etkisiyle hızlı bir değişime maruz kalmaktadır. Dini bir pratik olan tesettürün, şekil ve içeriğinde meydana gelen değişim yönüyle bakıldığında tesettür tercihlerinde seküler bir anlayışın hakim olmaya, sekülerleşme dinamiklerine ayak uyduran yeni bir tesettür algısının oluşmaya başladığı görülmektedir.

Bu yaklaşımdan yola çıkarak çalışmamızda, tesettürlü öğrencilerin giyim tercihlerinde tesettür algısı ile bu algının aile, sosyal çevre, ekonomik, psikolojik ve sosyal medya ve aynı zamanda tüketim kültürü ile buna bağlı olarak moda ilişkisi bağlamında nasıl etkilendiği incelenmeye çalışılmıştır. Bu açıdan tezin temel argümanı olarak tesettürlü öğrencilerin giyim tercihlerinde tesettür algısının, tüketim kültürü ve moda ile bütünleşmesi sonucu ortaya çıkan “tesettür modası” ile olan münasebeti ve temelde tesettürün özsel ve şekilsel değişiklikleri ile bu değişikliklere sebep olan faktörlerin etkisi ortaya konulmuştur.

Teorik boyut ve uygulanan bir anket ile gençlerin tesettür tercihi ve algısının değişim ve dönüşüm nedenleri, bu dönüşüme etki eden unsurlar sorgulanmıştır.”

 Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:13 Aralık 2017Yayınlanma Tarihi:12 Aralık 2017

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.