Sokağa adım atmanızı engelleyen hastalık

Sokağa adım atmanızı engelleyen hastalıkFobiklerde hata yapma kaygısı, herhangi bir sebeple alay edilme olasılığı, küçük düşmekten duyulan korku ya da eleştiriye karşı hassasiyet aşırı boyutlara çıkar. Kişinin özgüveni azalır, dolayısıyla kendisini hedef tahtası gibi görür.

"Bana bakıyorlar diye kafamı bile kaldırmıyorum"

Çoğunlukla aileler tarafından da fark edilmeyen bir sorundur, bu durum. Genellikle küçük yaşta başlar. Etrafınızdaki kişiler tarafından çekingen diye adlandırılırsınız. Dikkate değer bir şey olmadığı düşünülür ve göz ardı edilir. Kişinin zamanla bu durumu yeneceği, yavaş yavaş bazen de birdenbire açılacağı düşünülür ve elbette ki gerçekte çok önemli olan bir problem yok sayılır.

Bu durumun adı "sosyal fobi"dir. Yani, yaşadığınız sorunu kısaca sosyal çevre içinde ortaya çıkan kaygı durumu diye adlandırabiliriz.

Bedenin hassas bölgeleri etkilenir


Her kişide farklı özelliklerle açığa çıkabilir ancak en yaygın özelliklerinden bazıları el terlemesi, yüz kızarmasıdır. Bu kaygı durumu öylesine artar ki vücut gittikçe gerilir ve bedensel şikayetler çoğalmaya başlar. Bedenin hassas bölgeleri de bundan etkilenir. Kaygı o derece artar ki bazen sokağa çıkamama durumu dahi yaşanır. Kimilerinde bağırsak bozulması, kusma, şiddetli baş ağrısı da gözlenebilir. Kişi bu durumun farkında olmadığı için kendisinde çeşitli fiziksel hastalıklarının var olduğunu sanır.

Mantıksız ama kişi kendini alıkoyamaz

En çok gözlenen belirtilerden biri el titremesidir. Öyle ki kişi hiçbir şey yiyip içemez hale gelir. En çok görülen diğer bir belirti sokağa çıkıldığı zaman herkesin kendisine baktığını hissetmektir. Düşündüğünüzde bunun son derece mantıksız bir durum olduğunu bilirsiniz ama kendinizi bu düşünceden uzaklaştıramazsınız. Bunun nedeni hata yapma kaygısı, herhangi bir sebeple alay edilme olasılığı, küçük düşmekten duyulan korku ya da eleştiriye karşı hassasiyetin aşırı boyutlara çıkmasıdır. Kişinin özgüveni azalmıştır, dolayısıyla kendisini hedef tahtası gibi görür.

Psikolojik bozukluk ne zaman ortaya çıkar?

Dikkat edilmesi gereken durum yaşananların mantık boyutunu daha da aşmasıdır. İşte o zaman farklı bir psikolojik bozukluk ortaya çıkar. Bu nedenle sayılan belirtilere sahip olan kişiler mutlaka profesyonel bir yardım alıp tedavi görmelidir. Böylece kendisine güvenmeyi öğrenip gerçek kişiliğini ortaya koyar. Başı dimdik herkesin karşısında durabilir. Bu durum bir rahatsızlıktır ve tedavisi vardır. Düzenli bir terapiyle ve bazen de ilaç desteğiyle kontrol altına alabilir.

UZM. DR. SEMRA BARİPOĞLU
UZM. PSK. YILDIZ BURKOVİK

KAYNAK: //www.bugun.com.tr/haber_detay.asp?haberID=36358

 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:16 Ağustos 2008

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.